
Vegetarisk paj med morötter och fetaost
Läcker matpaj med morötter, fetaost och purjolök. Tips! För en extra festlig paj, skär hela morötter i tunna skivor och toppa pajen med skivorna. Pajdegen kan du förbereda dagen innan och förvara inplastad i kylen.
4 personer
Ingredienser:
Pajdeg
- 
75 g mat & bak smör
- 
1 dl vetemjöl
- 
2 dl grahamsmjöl
- 
1 dl crème fraîche
- 
1/2 tsk salt
- 
2 msk vatten, kallt
Fyllning
- 
3 st morötter, medelstora
- 
100 g purjolök
- 
150 g fetaost
- 
1 msk mat & bak smör, till stekning
- 
2 krm salt
- 
1 krm svartpeppar
- 
100 g riven ost
Äggstanning
- 
3 st ägg
- 
1 dl standardmjölk
- 
1 dl vispgrädde
- 
1 krm salt
- 
1 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Skär smöret i mindre bitar och arbeta snabbt ihop till en deg tillsammans med mjöl, creme fraiche och salt, gärna i en matberedare.
2. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en smidig deg. Om degen känns för kladdig, tillsätt lite mer mjöl.
3. Tryck ut degen i en paj- eller springform, till några millimeter tunt. Låt vila i kyl ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 180 grader varmluft eller 200 grader över- och undervärme.
4. Skiva morötterna och purjolöken i tunna skivor. Stek i smör på medelvärme tills morötterna mjuknat lite. Smaka av med salt och peppar.
5. Mosa fetaosten med en gaffel och fördela i botten av pajskalet. Toppa med morotsblandningen och riven ost.
6. Vispa ihop ägg med mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter.
Receptet är hämtat från Tasteline.
Recept
 
                             
                             
                            
 
            