Ugnsbakad lax och kål med soja och ingefära
En fräsch rätt med asiatiska smaker där laxfilé ugnsbakas tillsammans med spetskål och smaksätts med ingefära, soja och lime.
4 personer
Ingredienser:
-
1 st spetskål
-
1 st rödlök(ar)
-
1 krm salt
-
1 krm svartpeppar
-
1 msk färsk ingefära
-
2 msk japansk soja
-
1/2 msk olivolja
-
1/2 st limefrukter
-
300 g färsk lax
-
1 krm salt
-
100 g grönkål
-
2 tsk svarta sesamfrön
Dressing:
-
1 dl matlagningsyoghurt
-
2 msk vatten
-
2 krm chiliflakes
-
1/2 st limefrukter
-
1 krm salt
Gör så här:
1. Värm ugnen till 180 grader. Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Lax och kål
2. Dela spetskålen i 4 bitar på längden. Skala och skär rödlöken i klyftor. Lägg kål och lök på plåten och strö över lite salt och peppar.
3. Skala och riv ingefära och blanda med soja, olja, rivet limeskal och limesaft i en liten skål. Tillsätt hälften av marinaden över kål och lök och rosta i ugnen i ca 20 min.
4. Blanda samman yoghurt, vatten, chiliflakes, rivet limeskal och limesaft i en skål. Smaka av med salt.
5. Skär laxen i kuber och salta lite lätt. Ta ut kål och lök ur ugnen. Fördela grönkål på plåten och lägg laxkuberna över. Häll resterande marinad över laxen och strö över sesamfrön. Sätt in kål och lax i ugnen och rosta i ytterligare 10 min.
6. Ringla över dressingen vid servering, ät och njut!
Receptet är hämtat från Tasteline.