Ugnsbakad lax med smak av saffran, toppad med tunt skivad fänkål vid servering. Ett smakrikt inslag till påskbuffén.

8 personer

Ingredienser:

  • 1 kg laxsida
  • 1 msk flingsalt
  • 4 krm svartpeppar
  • 50 g mat- och baksmör
  • 1 g saffran
  • 1 st färsk fänkål
  • 1/2 kruka färsk dill
  • 1 st citron, zest och saft
  • 1/2 kruka färsk dill
  • 2 tsk olivolja

Gör så här:

1. Värm ugnen till 170 grader.

2. Lägg laxfilén i en ugnsfast form. Krydda med salt och peppar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran. Häll saffranssmöret jämnt över laxen.

3. Sätt in laxen i ugnen i ca 20-25 min.

4. Strimla fänkålen tunt. Finhacka dill och riv citronskal. Blanda fänkålen med dill, citronskal, 2 tsk citronsaft, olja och salt.

5. Ta ut laxen ur ugnen och toppa med fänkålen. Dekorera med dillvippor och servera.

Receptet är hämtat från Tasteline.