Det finns massvis av varianter på klassisk ramen, som kommer från Japan. Soppan är riktigt god, smakrik och värmande.

4 personer

Ingredienser:

Ramensoppa

  • 4 klyftor vitlök
  • 4 tsk färsk ingefära
  • 3 tsk röd chilipeppar
  • 1/2 msk rapsolja
  • 2 l vatten, börja med 1,5 och tillsätt mer efter eget tycke
  • 6 msk kycklingfond
  • 3,5 msk japansk soja
  • 1 msk flytande honung
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 200 g shiitakesvamp, färsk
  • 60 g salladslök, (ca. ett halvt knippe)
  • 1,5 msk sesamolja
  • 200 g äggnudlar

Topping

  • 300 g kycklingfilé
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 msk rapsolja
  • 2 st ägg
  • 60 g salladslök, (ca. ett halvt knippe)
  • 1/2 st röd chilipeppar
  • 100 g böngroddar
  • 1 st lime
  • 1/2 kruka färsk koriander

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 165 grader. Salta och peppra kycklingfiléerna.

2. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och bryn filéerna på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta.

3. Sätt in i ugnen i ca 15-20 min. Skär sedan i skivor.

4. Skala och riv vitlök och ingefära samt finhacka chilipeppar. Fräs i lite rapsolja i en stor kastrull ca 30 sek.

5. Tillsätt vatten, kycklingfond, soja, honung och vinäger och låt sjuda i 20 min.

6. Skiva svampen och strimla salladslöken.

7. Tillsätt svamp, salladslök och sesamolja i buljongen och låt sjuda ytterligare 5 min.

8. Koka nudlarna separat enligt anvisning på förpackningen. Spola dem sedan kalla.

9. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud äggen ca 4-5 min. Spola dem i kallt vatten.

10. Skala och halvera äggen.

11. Skölj och strimla salladslök och chilipeppar. Skölj böngroddarna och skiva limen i klyftor.

12. Lägg nudlarna i soppskålar och häll den varma buljongen över.

13. Toppa med kycklingskivor, ägghalvor, böngroddar, salladslök, chili och koriander. Pressa över lite lime. Ät och njut!

Receptet är hämtat från Tasteline.