Musslor är godast färska och kan varieras i det oändliga. Vackra är dom också. Med en touch av japan tar miso, wakame och tofu musslorna till en ny nivå.

4 portioner

Ingredienser:

Moules

  • 1 kg Blåmusslor
  • 2 st Schalottenlök
  • 2 st klyftor Vitlök Vanlig
  • 0.5 st Fänkål Färsk
  • 1 msk Rapsolja
  • 0.5 dl Vitvinsvinäger
  • 6 msk Misopasta
  • 2 msk Fiskfond Buljong
  • 1 L Vatten
  • 1 tsk Chiliflakes
  • 10 g Alger
  • 0.5 st Lime
  • 1 krm Salt Fint
  • 1 krm Svartpeppar
  • 100 g Tofu

Topping

  • 2 msk Bovete Helt
  • 0.5 st krukor Gräslök - färsk
  • 25 g Salladslök

Gör så här:

1. Topping: Häll bovetet i en stekpanna och rosta på låg värme i ca 20 min. Skaka pannan lite då och då.

2. Finstrimla gräslök och salladslök och lägg i skålar, ställ åt sidan.

3. Moules: Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.

4. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Finhacka fänkål. Fräs mjuk i oljan utan att det tar färg. Tillsätt blåmusslorna och häll på vinäger, fond och hälften av vattnet. Lägg på ett lock och låt koka i 2-3 min, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig.

5. Lyft ur musslorna och lägg över dem i en skål, ställ åt sidan. Tillsätt resten av vattnet, misopasta och chiliflakes i buljongen. Vispa ut misopastan ordentligt och tillsätt sedan algerna. Låt buljongen sjuda på medelvärme i ca 10 min.

6. Sila buljongen till en ny kastrull. Smaka av med limesaft och ev. lite salt och peppar.

7. Bryt tofun i små bitar. Lägg ner tofubitarna och musslorna i buljongen och låt de bli varma.

8. Servera musslorna och buljongen i djupa skålar. Toppa med salladslök, gräslök och rostat bovete.

 

Receptet är hämtat från Mathem