Snygg och lyxig laxmiddag till nyår eller andra festmiddagar. Gräslökssåsen blir godast om den får sjuda på spisen länge och bli härligt krämig. Tips! Potatismoset kan göras i förväg och sedan spritsas ut och gratineras när det är dags för servering. Laxen är även extra gott till hasselbackspotatis.

4 personer

Ingredienser:

Laxfilé

  • 600 g laxfilé(er)
  • 4 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 msk mat & bak smör

Duchessepotatis

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 st ägg
  • 50 g mat & bak smör
  • 3/4 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Gräslökssås

  • 3 stschalottenlökar
  • 25 g mat & bak smör
  • 3 dl vitt vin
  • 2 msk fiskfond
  • 3 dl vatten
  • 1 msk färsk timjan
  • 8 st vitpeppar, hel
  • 2 st lagerblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 25 g mat & bak smör
  • 1 kruka färsk gräslök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Sparris

  • 250 g sparris, färsk
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala potatisen och koka i saltat vatten tills den blir mjuk, ca 20 min.

3. Sila av vattnet och tillsätt äggulor, smör, salt och vitpeppar till potatisen. Blanda väl med en ballongvisp. Klicka eller spritsa ut moset på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera 10 min i övre delen av ugnen, tills moset fått färg.

4. Skala och finhacka schalottenlöken och fräs mjuk i smöret. Tillsätt vinet och låt reducera ner till hälften av vätskan.

5. Tillsätt fiskfond, vatten, timjankvistar, vitpepparkorn och lagerblad och låt småkoka i ca 15 min. Sila av såsen genom en finmaskig sil och häll tillbaka såsen i kastrullen.

6. Tillsätt grädden och låt sjuda i ytterligare 15 min till en krämig konsistens. Finhacka gräslöken. Tillsätt smör och gräslök i såsen strax innan servering och smaka av med salt och peppar.

7. Skär laxen i 4 portionsbitar. Salta och peppra efter smak och stek laxen i olja och smör i en varm panna ca 2-3 min/varje sida.

8. Ta bort de träiga längst ner på sparrisen och skär sparrisen i 3 delar. Förväll sparrisen i saltat vatten i ca 30 sek.

9. Servera laxen med gräslökssås, duchessepotatis och sparris.

 

Recptet är hämtat från Tasteline.