En riktigt höstinspirerad familjerätt som garanterat kommer gå hem hos både stora och små.

4 personer

Ingredienser:

  • 2 tsk dijonsenap
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt, rågad
  • 500 g nötfärs
  • 1 st ägg
  • 1 st olivolja
  • 1 dl vatten
  • 1 st smör
  • 1/2 dl vatten, (0,5-1 dl)
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 krm timjan
  • 1 dl grädde
  • 1 st salt
  • 1 msk soja, ljus
  • 1 st svartpeppar
  • 300 g persiljerot
  • 300 g morot
  • 1 st olivolja
  • 1 st salt
  • 250 g potatis(ar)
  • 1 st svartpeppar
  • 1 st lingonsylt, el. rårörda lingon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.


2. Rotfrukter: Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg i en ugnsfast form och tillsätt olja samt salt och peppar efter smak. Sätt in i ugnen ca 30 min.


3. Biffar: Blanda samman ströbröd, vatten, ägg, salt, peppar, timjan och dijonsenap i en bunke och låt stå och svälla ca 3 min. Tillsätt sedan färsen och blanda om ordentligt. Forma 8 biffar med vattensköljda händer och lägg på en skärbräda.

4. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme i ca 2-3 min på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Sänk sedan värmen och låt dem steka ca 3 min till.


5. Dijonsås: Tillsätt grädde, creme fraiche, vatten, soja, senap och timjan i stekpannan och låt såsen koka in lite i biffarna, ca 3-4 min. Smaka av med salt och peppar. Servera biffarna med den goda såsen direkt ur stekpannan tillsammans med de rostade rotfrukterna och ev lite lingonsylt/rårörda lingon vid sidan om.

Receptet är hämtat från Tasteline.