Det här är en gryta med spännande smaker av saffran, kanel, apelsin och spiskummin. Grytan går snabbt att svänga ihop, perfekt att servera en dag när middagen måste stå lite extra snabbt på bordet.

4 portioner

Ingredienser:

  • 2 st gul lök(ar)
  • 2 klyftor vitlökar
  • 1/2 st röd chili
  • 1 st paprika(or)
  • 1/2 st zucchini
  • 380 g Kikärter, på burk
  • 2 msk olivolja
  • 1 g saffran
  • 1 tsk spiskummin
  • 4 krm kanel
  • 6 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 500 ml havregrädde
  • 2 msk grönsaksbuljong
  • 1 st apelsin
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 dl basmatisris

Gör så här:

  1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skala och grovhacka lök och vitlök.
  3. Skölj och finhacka chilipeppar.
  4. Skölj och tärna paprika och zucchini.
  5. Sila av kikärtorna.
  6. Hetta upp olja i en gryta och fräs lök, grönsaker och kikärtor tillsammans med saffran, spiskummin och kanel i ca 5 min. Rör om med jämna mellanrum.
  7. Tillsätt tomatpuré, vatten, havregrädde och buljong och låt grytan puttra på låg värme i ca 5 min. Tillsätt apelsinskal- och saft och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera apelsin- och saffransgrytan med nykokt ris.

 

Receptet är hämtat från Tasteline