
Höstsoppa med svamp och rostat bovete
Recept på en värmande soppa som smakar höst och skog. Bovete och svamp passar väldigt bra ihop. Det rostade bovetet bidrar även med en härligt nötig smak.
4 personer
Ingredienser:
-
1 dl vatten, kokhett
-
20 g skogssvamp, torkad, t.ex. karljohan eller trattkantareller
-
1 st gul lök
-
1 st morot
-
1 msk smör
-
1 msk neutral olja
-
2,5 l grönsaksbuljong
-
4 st fasta potatisar
-
1 st lagerblad
-
1/2 dl rostat bovete
-
salt
-
svartpeppar, nymalen
-
1/2 kruka färsk dill, el. persilja, hackad
- smetana, el. crème fraiche
Gör så här:
1. Lägg svampen i en värmetålig behållare och häll på det kokheta vattnet. Låt stå i 30 minuter. Sila av och spara vätskan. Strimla svampen.
2. Skala och finhacka löken. Skala och riv moroten grovt.
3. Värm upp en stor stekpanna med smör på medelvärme. Stek löken tills den blir mjuk och får lite färg, det tar 5–7 minuter. Rör om då och då. Lägg i moroten och stek i ytterligare 10 minuter. Ta av stekpannan från värmen.
4. Blanda buljong och blötläggningsvatten i en kastrull och koka upp. Skala och skär potatisen i 2 cm stora kuber. Häll ner potatisen i den kokande buljongen tillsammans med lagerbladet. Sänk till medelvärme och låt koka i 5 minuter under lock.
5. Skölj bovetet under rinnande vatten och blanda ner i kastrullen tillsammans med lök- och morotsfräset. Låt sjuda på låg värme i 15 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.
6. Häll upp soppan i djupa skålar, toppa med kryddgrönt och en generös klick smetana. Ät och njut.
Receptet är hämtat från Tasteline.
Recept


