Fantastiskt god fläskfilé inspirerad av Medelhavet med gremolata som serveras med en krämig tomatrisotto. Lägg gärna extra omtanke på ristotton så den bli så där härligt krämig och god!

4 personer

Ingredienser:

Gremolatafilé

  • 800 g fläskfilé(er), av rapsgris, Scan
  • 2 msk olivolja, extravergine
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 st citron(er), rivet skal
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar

Tomatrisotto

  • 2 msk olja
  • 1 st rödlök(ar), fint hackad
  • 3 dl ris
  • 3 dl tomatjuice
  • 5,5 dl buljong, valfri sort
  • 2 dl tomat, urkärnade och strimlade
  • 100 g ost, riven, smakrik
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150° C.

2. Helstekt gremolatafilé: Bryn filén runt om. Sätt in i ugnen och stek till en innertemperatur på 67-68°. Ta ut filén och låt den vila i 5 min inrullad i smörpapper.

3. Blanda ihop olja, vitlök, persilja och citronskal. Smaka av med salt och peppar och gnugga in örtblandningen runt om filén. Skär upp filén och servera med tomatrisotto.

4. Tomatrisotto: Hetta upp en kastrull med olja och fräs löken mjuk. Slå på ris och stek i 2-3 min.

5. Slå på tomatjuicen och lite av buljongen. Låt sjuda och fyll på med mer buljong tills riset känns klart. Det tar ca 15-20 min. Vänd i tomatstrimlor och ost. Smaka av med salt och peppar.

Receptet är hämtat från Tasteline.