Publicerat 15 augusti 2025

Älskar du potatis? Det finns goda nyheter och det finns dåliga nyheter.
Kokt, bakad eller potatismos ökar risken för typ 2-diabetes med 5 % och ersättning med fullkorn sänker risken avsevärt.
Att äta pommes frites har ofta kopplats till en högre risk att utveckla typ 2-diabetes jämfört med bland annat att koka potatisen istället.

Att konsumera pommes frites tre gånger i veckan ökar risken att få typ 2-diabetes med 20 % - och om man gör det fem gånger i veckan med 27 % - enligt en studie publicerad i British Medical Journal.
Globalt är potatis den tredje mest konsumerade livsmedelsgrödan, efter ris och vete.

Nio av tio av de uppskattade 5,8 miljoner människor i Storbritannien med typ 2-diabetes är nära förknippat med livsstil, särskilt diet. Resultatet bekräftar att potatis inte själv utgör en fara för hälsan, men att steka dem för att förvandla dem till pommes frites och äta dem regelbundet, gör en diagnos av typ 2-diabetes mer sannolikt.

Ett internationellt team av forskare, lett av Seyed Mohammad Mousavi, en folkhälsoexpert vid Harvard University, undersökte förhållandet mellan potatisintag och risken för att utveckla typ 2-diabetes. De baserade sina resultat på matfrågeformulär som fylldes i av 205,000 vårdpersonal i USA vart fjärde år mellan 1984 och 2021.

De som äter pommes frites tre gånger i veckan visade sig öka risken för diabetes med 20 %, men de som åt potatis med samma regelbundenhet efter till exempel kokning ökade risken med endast 5 %.

"Den höga stärkelsehalten i potatis, vilket leder till ett högt glykemiskt index och belastning, i kombination med möjlig förlust av näringsämnen och möjliga hälsorisker till följd av olika matlagningsmetoder, kan bidra till negativa hälsoutfall", förklarar studien.

Att ersätta potatis med fullkorn sänker risken för typ 2-diabetes med 8 %, och om spannmål äts istället för pommes frites specifikt, minskar det risken med 19 %.

Dr Kawther Hashem, en föreläsare i folkhälsonäring vid Queen Mary University of London, säger: "Potatis kan vara en del av en hälsosam kost, men det är hur vi förbereder dem som gör skillnaden. Kokt, bakad eller potatismos är naturligt låg i fett och en källa till fiber, vitamin C och kalium. Men när vi friterar dem till chips eller pommes frites, särskilt i stora portioner och med tillsatt salt, blir de mindre friska med sitt fett-, salt- och kaloriinnehåll som är mycket mer benägna att bidra till viktökning och öka risken för typ 2-diabetes.”

Men att ersätta någon form av potatis med vitt ris är en dålig idé eftersom det leder till en ökad risk för typ 2-diabetes, fann undersökningen.

Dr Hashem tillade: ”Denna forskning förstärker det enkla budskapet, som är att njuta av potatis - bara inte lita på pommes frites som ditt go-to-alternativ. Och om möjligt försök att byta ut dem mot fullkorn som brunt ris, bulgurvete, fullkornspasta eller till och med sötpotatis med skal på, som är hälsosammare och skyddande för långsiktig hälsa.”

Forskarna betonade att deras resultat var observationella och inte visade sig vara orsakssamband mellan att äta pommes frites och typ 2-diabetesrisk.

Livsmedelsverket och avdelningen för vård och omsorg avböjde båda att kommentera.

Källa: The Guardian