Publicerat 13 maj 2019

Hanna Boëthius fick typ 1-diabetes när hon var 2 år och har under åren haft svängande blodsockervärden. Det var inte förrän hon ändrade sin kost som blodsockret började få en jämnare kurva och hon kunde minska sina insulinenheter. 
- När jag ändrade kosten började jag må mycket bättre, säger Hanna. 

Hanna Boëthius har levt med diabetes typ 1 i 34 år. När Hanna somnade vid middagsbordet, blev törstig och ofta fick gå på toaletten kände hennes mamma inte igen sin dotter och började ana oråd. Hennes föräldrar tog henne då till läkaren som kunde konstatera att hon hade diabetes typ 1. 
- Jag kommer inte ihåg så mycket och har ingen tidsuppfattning hur länge jag fick ligga kvar på sjukhuset. Jag visste bara att jag var spruträdd, vilket jag även är i dag, fortsätter Hanna. 

Det var inte förrän i tio-årsåldern som hon började ta sina egna sprutor och minns att hon då fick ta sprutorna två till tre gånger per dag. 
När Hanna började i skolan var det ingen annan som hade diabetes. Lärarna var förstående men barnen mobbade ut henne för att hon var annorlunda och att hon ibland fick springa iväg från lektionerna. 
- Det var jobbigt, för jag fick inte vara med och leka med de andra barnen. 

Det var inte förrän i trean som det kom in en annan skolkamrat som också hade typ 1-diabetes.  Hanna minns då att en diabetessköterska kom till skolan och informerade om sjukdomen och även poängterade att den inte smittades. Hon tyckte att det var jobbigt med sjukdomen under skolåren och slarvade ofta med att kolla sitt blodsocker och även att ta sina sprutor. 
- Jag tog inte hand om min diabetes. Jag hade ju min sjukdom, så vad jag än gjorde så blev det ingen ordning på blodsockret, så jag tänkte att det inte spelade någon roll. Jag åkte in och ut på sjukhuset samt kollapsade även på gatan, både på grund av för höga och för låga blodsockervärden. 
Det var inte förrän mycket senare som Hanna började ta sjukdomen på allvar. 
 
Gick kostrådgivningskurs 
Hanna blev rådd att ha en insulinpump, men vägrade att ha någon i 27 år. Hon kände sig bara sjukare när hon hade något påklistrat på kroppen och hela tiden bli påmind om sin sjukdom. Det var inte förrän 2012 som hon gick med på att skaffa pump. I dag har hon en Dexcom G6:a plus pump, vilket hon är mycket nöjd med. 
- Det blev en helt annan kontroll. Och det fungerar mycket bra i dag. Man vänjer sig snabbt, förklarar Hanna. 
Hon känner i dag att hon har fått fel riktlinjer i livet när det gäller att sköta sin diabetes. Alla dietister hon mött genom åren där hon bott har gett samma kostråd. I Finland, Sverige och Schweiz har hon fått samma kostråd där de inte har ifrågasatt livsstilsval som motion, sömn eller stress. 

År 2011 gick hon en kostrådgivarutbildning där hon fick upp ögonen för andra kostdirektiv. 
- Ingen hade berättat det för mig gällande kosten, som jag fick lära mig där. I 26 års tid hade jag fått fel kostråd. Alla hade ljugit för mig. 
Så Hanna tänkte om och började dra ner på kolhydrater och tog bort gluten, med tanke på att hennes pappa har celiaki. Hon tog succesivt bort pasta, potatis, ris, bröd, allt mjöl, fullkorn, quinoa och bulgur. 
- Målet är att ha ett stabilt blodsockervärde och inte äta sådant som blir till rent socker i kroppen. Jag märkte snabbt att jag slapp toppar och dalar och hade ett jämnare blodsocker. Det gör att jag känner mig friare nu. Det passar inte alla, men det är ett alternativ och det passade mig. Se vad som funkar bäst för dig, kosten kan göra skillnad. 
Innan hon fick sin aha-upplevelse tog hon 100 insulinenheter om dagen, i dag är hon nere i 20 enheter och har succesivt kunnat minska både bas- och måltidsinsulin.  
 
Äter varierad kost 
I dag äter Hanna när hon är hungrig. Mestadels blir det två gånger om dagen, lunch och middag. Till lunch blir det oftast kött från någon lokal bra producent med grönsaker till. Hon äter även gärna fågel, fisk och ägg med grönsaker till, vilket det även kan bli till middag. Gärna med en klick kryddsmör eller bearnaisesås på en köttbit. Och hon väljer gärna gröna grönsaker som broccoli, kål, sallad och sparris samt tomater. 
- Jag äter mycket mer varierat i dag. Tidigare var frågan ”vad ska jag äta till pastan eller potatisen?”, i dag är det istället ”vad ska jag äta till fläskkotletten?” Det går att få ett normalt HbA1c trots diabetes med hjälp av livsstilsförändringar som kost, motion och undvika stress, fortsätter Hanna. 

Hon berättar också att förr i tiden fick hon bonuspoäng för margarin och lättmjölk, men väljer inte de produkterna i dag. 
- Kroppen fungerar bättre med något som är naturligt så att man bli mer välmående. 

Hon poängterar att det är viktigt att röra på sig och väljer själv någon motionsform som är rolig och går gärna på långpromenader samt ägnar sig åt yoga. På senare år har hon även börjat styrketräna, men inte på gym, utan hemma med sin egen kroppsvikt. 
 
Är coach för diabetiker och håller föreläsningar 
Hanna har varit coach för diabetiker sedan 2012, och i dag håller hon även föreläsningar och workshops samt event. År 2016 träffade hon Bitte Björkman och började prata om att starta något för att förmedla sina erfarenheter genom att få andra att ändra livsstil och må bättre. Det var då de startade The Low Carb Universe (https://thelowcarbuniverse.com/).  
- Målet är att sprida hälsa och ge folket ett bättre välmående. 
Deras första event var på Mallorca 2017 där de ville visa vad en lågkolhydratkost kan göra för hälsan. Att ta bort fabrikstillverkad mat och presentera de naturliga råvarorna. 
- Det finns alltid något man kan göra med sin livsstil för att må ännu bättre. Jag visste inte att jag mådde dåligt innan jag ändrade min kost. Men med naturliga råvaror började jag må mycket bättre. Det är så klart individuellt, men våga känn efter vad du mår bra av, avslutar Hanna. 
 
Hannas tips: 
Våga prova. Det finns alltid en lösning. Du kan inte bli insulinfri, men du kan må bättre och få en bättre levnadskvalitet. 
 
Läs mer om Hanna HÄR 
 
Text: Ann Fogelberg 
Foto: Privat

Vad ska man äta när man har diabetes? Det finns så klart olika kostråd för olika individer, som Medelhavskost, LCHF, paleolitisk kost, 5:2, 16:8 och 8/800. Vi på Diabetes Wellness Sverige vill att du ska ha ett så bra liv som möjligt och välja den kost som passar och fungerar bäst för just dig. Rådfråga alltid din vårdcentral vilken diet som är bäst för dig.