Publicerat 8 april 2021

Ann-Sofie Sikström fick först beskedet att hon hade typ 2-diabetes, och fick Metformin utskrivet. Efter tre år visade det sig att hon hade fått fel diagnos och fick istället diagnosen typ 1 LADA.- Jag var extremt trött och ofta törstig och trodde jag var utbränd, som istället visade sig vara att jag hade fått fel diagnos, säger Ann-Sofie.

År 2014 gick Ann-Sofie Sikström till vårdcentralen för att hon hade magkatarr på grund av för mycket stress i sitt liv.
- Jag fick då diagnosen typ 2-diabetes och började äta Metformin, fortsätter Ann-Sofie.
Trots att hon gick på diabeteskontroller en gång per år kunde de inte se att hon hade LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults), vilket kan liknas vid typ 1-diabetes.
- De sa bara att jag skulle äta bättre och motionera mer.
Ann-Sofie blev tröttare och tröttare och kände sig inte ok och trodde hon var utbränd. Hon hade även 2015 gått igenom en tuff skilsmässa och kände sig stressad för det mesta.
- Jag var enormt trött hela tiden. Det spelade ingen roll hur mycket som jag sov, jag var trött ändå. Jag fick också flera svampinfektioner i underlivet, vilket troligtvis berodde på att jag hade för högt blodsockervärde. Och så flyttade jag i samma veva. Trots att jag åt bra så var inte mitt blodsockervärde bra. Jag trodde helt säkert att jag var utmattad.
År 2017 när hon hade magkatarr tog de fler prover på vårdcentralen, vilka visade på att Ann-Sofie hade LADA.
- Jag tänkte, ”har jag det här?” och blev smått chockad. Och fick insulin direkt, både långtidsinsulin samt måltidsinsulin.
När hon fick sin diagnos typ 2-diabetes fick hon inte så mycket diabetesvård, men när hon fick diagnosen LADA fick hon ett helt diabetesteam och även en Libre2.
- Jag har verkligen ett jättebra team omkring mig i dag.

Går inte på gym längre på grund av Covid-19 Ann-Sofie jobbar heltid som undersköterska inom hemtjänsten och erkänner att hon är en sockerråtta och att hon älskar choklad.
- Jag kan inte förstå varför det alltid ska vara sockerkaka och bullar i fikarummet. Vi behöver alla minska på sockret. Vad betyder egentligen fredagsfika? Behöver vi ha sockerkaka på fikat?, säger hon sig frågande.
Hon erkänner dock att hon äter halvfabrikat, någon gång ibland, när hon kommer hem från jobbet och inte orkar laga i ordning någon mat. Men för det mesta blir det lunch på jobbet och något mindre tillagat till middag. Frukost är hon dålig på att äta.
- Men jag måste ju äta någonting i alla fall.
Covid-19 har dock ställt till det för henne, då hon inte längre går på gym.
- Jag märker att sockret har gått upp nu när jag inte tränar. Men jag kör löpning upp till tre dagar i veckan samt tar promenader, men ändå åker blodsockret uppåt mer nu än när jag tränade på gym. Stressen har även påverkat mitt blodsocker, vilket åker uppåt mer vid stress än att inte träna. Jag tror faktiskt att jag fick min diabetes på grund av stress.
- Min elvaåriga dotter har lärt sig om diabetes och kan se om jag är för hög eller för låg. Men jag blir mestadels för hög.
Hon har även en hel del personer i släkten som har typ 1-diabetes.
- Min yngre syster, min morbror, en av mina kusiner och ett kusinbarn har typ 1-diabetes och min pappa hade typ 2-diabetes.

En gnagande oro för komplikationer Ann-Sofie kollar sitt blodsocker 5 till 15 gånger om dagen, som ligger på en ganska jämn nivå.
- Tidigare när jag gick på gym kunde jag styra mitt blodsocker och ta till exempel en banan innan jag tränade, förklarar Ann-Sofie.
Annars försöker hon undvika frukter med hög sockerhalt samt allt annat med socker.
- Fast på fredagar blir det fredagsmys med min dotter med sushi och chokladkaka, som jag unnar mig.
Trots att hennes blodsocker ligger på en relativt jämn nivå så har hon en gnagande oro inom sig gällande njurar, fötter och syn.
- Min morbror fick dåliga njurar samt dålig syn, så det finns ju en oro.
Ann-Sofie som har haft och har både typ 1- och typ 2-diabetes tycker ändå att det blev tydligare med sin LADA, där hon också fick mer hjälp än när hon hade typ 2-diabetes.
- Mentalt sett kan typ 2-diabetes vara jobbigare än typ 1 LADA. När jag hade diagnosen typ 2-diabetes tyckte jag det var jobbigt med diabetespoliser som jämt påpekade ”Får du äta det där? Är det där bra för dig?” och ”du får skylla dig själv, du har ätit dig till det. Det var som att lägga en skuld på mig. Det finns så mycket okunskap och fördomar om diabetes, avslutar Ann-Sofie.
Just nu är hon glad för att ha tagit båda sprutorna för Covid-19 och längtar efter att få besöka sin syster i London och sin pappa i Dalarna samt kunna gå till gymmet igen.

Tips till andra diabetiker:
- Det går att leva normalt.
- Var inte så hård mot dig själv om inte sockerkurvan är bra.
- Om du ätit mycket godis, klappa dig själv på axeln och säg ”Nu börjar vi om”
- Unna dig en tårtbit ibland och ta lite mer insulin istället.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat

Läs mer om LADA HÄR