Nyheter & Event | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Nyheter & Event

 • Komplikationer vid diabetes kan undvikas
  Komplikationer vid diabetes kan undvikas

  21 juli 2021

  Diabetespatienter kan som basbehandling få koll på sin kost samt att öka sin fysiska aktivitet. Men detta måste kompletteras med läkemedel för att undvika kostsamma komplikationer, skriver Margareta Hellgren.

 • Svensk rökavvänjning kan förbättras
  Svensk rökavvänjning kan förbättras

  16 juli 2021

  Tobaksproduktion och -konsumtion har stor och negativ inverkan på miljön. Nikotinet i alla tobaks- och nikotinprodukter skadar hjärnan och ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, psykiska sjukdomar, fosterskador och andra drogmissbruk. Ungdomar som blir beroende av att röka förkortar livet med i snitt tio år om beroendet inte kan brytas. 30-åringen som slutar röka för gott vinner 10 år, 50-åringen vinner i snitt 5–6 levnadsår. Vinsterna minskar med åldern, men rökavvänjning är ändå en av vårdens mest kostnadseffektiva behandlingar. Priset per vunnet levnadsår är några tusenlappar. När nya behandlingar och läkemedel införs i vården görs noggranna analyser och förhandlingar. En kostnad på cirka 800 000 kronor per vunnet levnadsår anses då ofta rimlig.

 • Rosie fick amputera ena benet på grund av sin diabetes
  Rosie fick amputera ena benet på grund av sin diabetes

  14 juli 2021

  Rosie fick graviditetsdiabetes när hon var 34 år och blev medicinerad med insulin. Efter födseln av sin dotter fick hon fortsätta med insulin i cirka fem månader, till att hennes blodsocker var stabilt.
  - Jag började röra på mig och fick ner mina värden och var därefter inte hos en läkare på 15 år efter detta, säger Rosie.
  I dag har hon diagnosen typ 2-diabetes och har bland annat fått amputera ett ben.

×

Share this