Shakshuka är lika gott till brunch som till middag, och enkelt att tillaga. Den härliga tomatbasen kryddas med harissa och toppas med ägg som pocheras i stekpannnan.

4 personer

Ingredienser:

  • 1 st gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 st röd paprika
  • 380 g kikärtor, kokta
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk paprikakrydda
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 tsk harissa
  • 1 msk tomatpuré
  • 400 g konserverade körsbärstomater
  • 1 dl vatten
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 5 st ägg
  • 50 g krasse
  • 4 st minibaguetter

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader. Tina bröden.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Tärna paprikan. Sila av kikärtorna och spola i kallt vatten.

3. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, paprika och kikärtor ca 2 min. Tillsätt paprikapulver och spiskummin och fräs i ytterligare 1 min. Tillsätt harissa och tomatpuré och fräs i ytterligare 1 min.

4. Tillsätt konserverade körsbärstomater, vatten, grönsaksbuljong och balsamvinäger. Låt såsen puttra i 10 min. Smaka av med salt.

5. Gör 5 “hål” i såsen med en sked och knäck i äggen. Sätt in shakshukan i ugnen i ca 10 min.

6. Värm bröden i ugnen samtidigt som shakshukan.

7. Klipp krasse över shakshukan och servera med nygräddat bröd.

Receptet är hämtat från Tasteline.

Näringsvärde per portion
Fett 14 g
Protein 23 g
kolhydrater 54 g
Energivärde 456 kcal