
Shakshuka med harissa och kikärtor
Shakshuka är lika gott till brunch som till middag, och enkelt att tillaga. Den härliga tomatbasen kryddas med harissa och toppas med ägg som pocheras i stekpannnan.
4 personer
Ingredienser:
-
1 st gul lök
-
3 klyftor vitlök
-
1 st röd paprika
-
380 g kikärtor, kokta
-
1 msk olivolja
-
1 tsk paprikakrydda
-
1 tsk spiskummin
-
2 tsk harissa
-
1 msk tomatpuré
-
400 g konserverade körsbärstomater
-
1 dl vatten
-
1 msk grönsaksbuljong
-
1 msk balsamvinäger
-
1 krm salt
-
5 st ägg
-
50 g krasse
-
4 st minibaguetter
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader. Tina bröden.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Tärna paprikan. Sila av kikärtorna och spola i kallt vatten.
3. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, paprika och kikärtor ca 2 min. Tillsätt paprikapulver och spiskummin och fräs i ytterligare 1 min. Tillsätt harissa och tomatpuré och fräs i ytterligare 1 min.
4. Tillsätt konserverade körsbärstomater, vatten, grönsaksbuljong och balsamvinäger. Låt såsen puttra i 10 min. Smaka av med salt.
5. Gör 5 “hål” i såsen med en sked och knäck i äggen. Sätt in shakshukan i ugnen i ca 10 min.
6. Värm bröden i ugnen samtidigt som shakshukan.
7. Klipp krasse över shakshukan och servera med nygräddat bröd.
Receptet är hämtat från Tasteline.
Näringsvärde per portion
Fett 14 g
Protein 23 g
kolhydrater 54 g
Energivärde 456 kcal
Recept


