Daal, dal eller dhal är en indisk linsgryta full med smaker från bland annat ingefära, garam masala och chili. Grytan rundas av fint med krämig kokosmjölk och toppas här med hackad sötmandel.

4 personer

Ingredienser:

Indisk daal

  • 1/2 st
    gul lök
  • 1 klyfta
    vitlök
  • 1/2 msk
    färsk ingefära
  • 1/2 st
    röd chili
  • 1/2 msk
    rapsolja
  • 1/2 tsk
    garam masala
  • 1/2 tsk
    torkad gurkmeja
  • 100 g
    torkade röda linser
  • 50 g
    körsbärstomater
  • 3 dl
    vatten
  • 1 dl
    kokosmjölk
  • 1 msk
    grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk
    salt
  • 65 g
    bladspenat
  • 1 krm
    salt
  • 1 krm
    svartpeppar
  • 1/2 st
    lime

Topping

  • 2 msk
    sötmandel
  • 1/2 kruka
    färsk koriander
  • 2 msk
    turkisk yoghurt

Gör så här:

1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skölj och finhacka chili.

2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, vitlök, ingefära och chili med garam masala och gurkmeja. Tillsätt röda linser, hela körsbärstomater, vatten, kokosmjölk, grönsaksbuljong och salt. Koka upp och låt grytan sjuda på låg värme i ca 15-20 min. Rör om med jämna mellanrum så att inte linserna bränner vid.

3. Tillsätt spenat i grytan och smaka av med salt, peppar och limesaft.

4. Grovhacka mandlar och koriander.

5. Lägg upp grytan i djupa skålar och toppa med mandlar, koriander och yoghurt. Ät och njut!

Receptet är hämtat från Tasteline.

Näringsvärde per portion
Fett 23 g
Protein 24 g
Kolhydrater 18 g
Energivärde 494 kcal