
Grön gazpacho med vitlökskrutonger
Röd gazpacho i all ära men känns inte en grön lite roligare ändå? Den här är riktigt god en varm sommardag, eller när man är sugen på något lätt och fräscht men ändå smakrikt.
4 personer
Ingredienser:
Soppa
-
250 g galiamelon
-
400 g gurka
-
70 g selleri, 2 stjälkar
-
1 st grön chili
-
1 st lime
-
50 g färsk mynta, en näve
-
50 g färsk basilika, en näve
-
1 msk olivolja
-
2 krm svartpeppar
-
2 krm salt
-
4 st isbitar
Vitlökskrutonger
-
50 g bröd, (gärna både ljust och mörkt)
-
1 klyfta vitlök
-
2 msk olivolja
-
salt
Till servering
-
gurka, tärnad
-
olivolja
-
svartpeppar
Gör så här:
1. Skär bort skalet på melonen och skär köttet i grova bitar. Spara 5 centimeter av gurkan till garnering och dela resten i bitar tillsammans med selleri och chili.
2. Lägg bitarna i en mixer tillsammans med melonen. Skär bort skalet på limen och lägg i även den, örterna, olivolja och kryddor.
3. Mixa slätt tillsammans med isbitarna.
4. Skär brödet i små tärningar. Riv vitlöken fint och blanda med olivoljan i en skål. Vänd ner brödet och blanda väl.
5. Stek tärningarna på medelvärme tills de är gyllene och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.
6. Skär den sparade gurkbiten i fina tärningar.
7. Häll upp den kylda soppan i skålar och ringla över några droppar olivolja. Lite nymalen svartpeppar på det och så krutonger och några gurkbitar. Servera direkt!
Receptet är hämtat från Tasteline.
Recept


