En härlig fiskgryta med räkor, apelsin och fänkål. Kombinationen av fänkål, fast fiskkött och läcker apelsinsmak är nästintill gudomlig.

4 personer

Ingredienser:

Till fiskbuljongen

  • 1 msk svartpeppar, hel
  • 500 g Fisk, (inte fet fisk), plus eventuella ben
  • 1 st gul lök(ar), skalad i klyftor
  • 1 stjalk selleri
  • Fänkål, (det ansade från fänkålen till grytan)

Till grytan

  • 750 g fiskfiléer, vit, som sej, torsk eller gös
  • st salt
  • 1 nypa saffran
  • 1/2 tsk örter, provensalska el. dragon
  • 2 st lagerblad
  • 1 burk-2 krossade tomater, 400 g
  • 2 msk olivolja
  • 2,5 dl fiskbuljong
  • 8 st Räkor, stora
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 st fänkålsstånd, litet, ansat och tunt skivat
  • 3 st vitlöksklyfta(or), skalade och tunt skivade
  • 1 st gul lök(ar), skalad och tunt skivad
  • 1 st apelsin(er), saften från en + 2 skalremsor
  • st peppar
  • persilja, färsk

Gör så här:

1. Lägg fisken till buljongen i en djup kastrull. (Om du regelbundet köper filead fisk kan du be att få med benen och frysa in dem till ett senare tillfälle.)

2. Lägg i lök, selleri, fänkål och svartpeppar och täck med vatten. Låt sjuda i cirka 45 minuter. Sila av och ta bort allt skum.

3. Värm oljan till grytan i en stor kastrull och fräs försiktigt lök, fänkål, vitlök och korianderfrön i 15 minuter tills allt är mjukt.

4. Tillsätt fiskbuljong, saft och skal från apelsinen och krossade tomater. Fyll tomatburken med kallt vatten och häll i.

5. Lägg i lagerblad, örter och saffran. Smaka av med salt och peppar och låt puttra i 20–25 minuter.

6. Lägg i fisken. Lägg på ett lock och låt sjuda i ytterligare 4 minuter tills fisken är genomkokt.

7. Tillsätt räkorna och låt dem bli varma. Servera grytan ångande varm och garnera med persilja.

Receptet är hämtat från Tasteline.