
Fiskgryta med räkor, apelsin och fänkål
En härlig fiskgryta med räkor, apelsin och fänkål. Kombinationen av fänkål, fast fiskkött och läcker apelsinsmak är nästintill gudomlig.
4 personer
Ingredienser:
Till fiskbuljongen
-
1 msk svartpeppar, hel
-
500 g Fisk, (inte fet fisk), plus eventuella ben
-
1 st gul lök(ar), skalad i klyftor
-
1 stjalk selleri
-
Fänkål, (det ansade från fänkålen till grytan)
Till grytan
-
750 g fiskfiléer, vit, som sej, torsk eller gös
-
st salt
-
1 nypa saffran
-
1/2 tsk örter, provensalska el. dragon
-
2 st lagerblad
-
1 burk-2 krossade tomater, 400 g
-
2 msk olivolja
-
2,5 dl fiskbuljong
-
8 st Räkor, stora
-
1 tsk korianderfrön
-
1 st fänkålsstånd, litet, ansat och tunt skivat
-
3 st vitlöksklyfta(or), skalade och tunt skivade
-
1 st gul lök(ar), skalad och tunt skivad
-
1 st apelsin(er), saften från en + 2 skalremsor
-
st peppar
- persilja, färsk
Gör så här:
1. Lägg fisken till buljongen i en djup kastrull. (Om du regelbundet köper filead fisk kan du be att få med benen och frysa in dem till ett senare tillfälle.)
2. Lägg i lök, selleri, fänkål och svartpeppar och täck med vatten. Låt sjuda i cirka 45 minuter. Sila av och ta bort allt skum.
3. Värm oljan till grytan i en stor kastrull och fräs försiktigt lök, fänkål, vitlök och korianderfrön i 15 minuter tills allt är mjukt.
4. Tillsätt fiskbuljong, saft och skal från apelsinen och krossade tomater. Fyll tomatburken med kallt vatten och häll i.
5. Lägg i lagerblad, örter och saffran. Smaka av med salt och peppar och låt puttra i 20–25 minuter.
6. Lägg i fisken. Lägg på ett lock och låt sjuda i ytterligare 4 minuter tills fisken är genomkokt.
7. Tillsätt räkorna och låt dem bli varma. Servera grytan ångande varm och garnera med persilja.
Receptet är hämtat från Tasteline.
Recept
