Publicerat 1 augusti 2018
Anette Perssons mamma fick diabetes typ 1 i tidig ålder och trodde att hon själv hade klarat sig från diabetes när hon var 60 år, men så var inte fallet. I dag har hon levt med diabetes typ 1 i fyra år, där även hennes två söner, syster och hennes barn har sjukdomen. Att leva med diabetes tätt inpå sig genom hela livet gör att man ser enklare på tillvaron och är nöjd för varje dag. 
 

Anette Persson, 64 år, har levt tätt inpå folksjukdomen diabetes typ 1 sedan födseln, då hennes mamma fick sjukdomen vid tidig ålder. I dag har hennes båda söner också diabetes typ 1 samt även hennes syster och barn. 

- Jag trodde att jag hade klarat mig från diabetes vid 60 års ålder. Men när jag under 24 timmar var supertörstig, gick på toaletten ofta och var trött, förstod jag att det var något som inte stämde. När jag tog mitt blodsocker visade det på 30, så då åkte jag direkt in till sjukhuset, säger Anette. 

Och mycket riktigt, på sjukhuset kunde de konstatera att även hon hade fått diabetes typ 1. När hon blickar tillbaka kommer hon ihåg att hennes immunförsvar hade varit mycket lågt under en längre period, på grund av att hon haft en tuff stressperiod under sex månader.  Vilket möjligtvis kunde varit den utlösande faktorn.

Anette har under åren levt med sin mamma som haft diabetes sedan tidig ålder, som blivit blind, fått amputera en fot och efter en dialysbehandling gick bort, vid 69 års ålder. Så hon har under åren varit medveten att risken för att få diagnosen diabetes typ 1 varit stor inom familjen.

Båda sönerna fick diabetes innan 20 års ålder
När hennes son vid åtta års ålder drack en hel flaska vatten på en kort busstur förstod hon att något inte stämde och kollade direkt hans blodsocker. Han hade då 15 i blodsockervärde och blev inlagd på sjukhuset i en månad. 

- Redan på tredje dagen började han injicera sina egna sprutor. Han hade ju sett sin mormor ta sprutor, så det var enkelt för honom, fortsätter Anette.

När andra sonen fick diabetes vid 19 års ålder fick han ligga inne på sjukhuset i två dygn. Det var efter ett restaurangbesök när han sprang på toaletten hela tiden som Anette började fatta misstankar.

- När vi kom hem efter restaurangbesöket gick han in på sitt rum och låste dörren. Efter en timme kom han ut och sa: Nu åker vi in till sjukhuset.

Och mycket riktigt visade det sig att även han hade fått diabetes typ 1. Båda sönerna, som i dag är 35 respektive 37 år, har genom åren inte haft några problem eller hamnat i koma. 

- Jag har varit rätt tuff mot barnen och berättat att livet inte är rättvist, men att man bara måste ta sig igenom detta. Men det har ändå varit rätt problemfritt genom åren. Den yngsta var väl lite oansvarig emellanåt, som till exempel under sex månader tyckte han att ”Om jag inte äter så behöver jag inte ta något insulin”, men kom efter ett halvår på bättre tankar. Annars har det inte varit några större problem, berättar Anette.

När hennes yngsta son var på utflykt med skolan tog hon ledigt och följde med. Och när han vid 13-14 års ålder skulle sova över hos kompisar fick hon instruera kompisarnas föräldrar. 

- Men mestadels sov kompisarna hos oss istället. 

Sönernas pappa blev också, liksom Anette, sent i åren diagnostiserad med diabetes typ 1.  

- Jag är så klart orolig för att även mina barnbarn som snart är 2 och 4 år ska få diabetes typ 1, där risken tyvärr är rätt stor.  

Anette jobbar i dag som tandläkare i Nottigham i England och har genom åren varit mycket restriktiv gällande läsk, juice och godis, och väljer i dag även bort ris, pasta samt potatis och ligger kostmässigt mer på gränsen till LCHF.  

- Jag äter gärna soppor, makrill i tomatsås, ägg och omelett och läser alltid innehållsdeklarationen på produkterna i butiken. Jag har även dragit ner på snabba kolhydrater, tillägger Anette.

Hon väljer gärna grönsaker som vitkål, helst syrad, samt andra typer av kål, linser, bönor och gärna havregrynsgröt med blåbär till frukost och är sparsam gällande mejeriprodukter.

- Jag har inte mjölk till gröten, bara en skvätt i kaffet. 

Tränat i hela sitt liv
Anette har alltid varit intresserad av träning och tränat i hela sitt liv, både friidrott samt gått på balettakademien. I dag tränar hon inte lika mycket, men styrketränar gärna samt går långa promenader.  Alkohol och rökning har hon valt bort. 

- Det är inget bra med alkohol för min träning. Jag tror att jag har varit berusad en gång vid 37 års ålder. 

Anette och hennes söner har i dag en Libre-sensor i kombination med pennor, vilket fungerar bra för dem.

- Jag mäter mitt blodsocker säkert en gång i halvtimmen, men sticker mig bara en gång om dagen, mest för att dubbelkolla vad jag ligger på när pilen går upp.

Hennes tips till andra föräldrar med barn med diabetes.

- Gör inte för stor affär av det. Finns där och ta reda på fakta om sjukdomen och gå gärna med i en diabetesförening.

Att leva med diabetes är en planering för varje dag för Anette, där sjukdomen gör sig påmind 24 timmar om dygnet.

- Man hittar sitt eget sätt att hantera det. Ta tag i det och tyck inte synd om dig själv. Man blir vad man äter, så tänk på vad du stoppar i dig och läs innehållsförteckningen, avslutar Anette.

Text: Ann Fogelberg