
Mango visar oväntade fördelar för förebyggande av diabetes
Om det presenteras två mellanmål, en som innehåller 7 gram socker och en annan med över 30 gram socker. Vilket väljer du? Lägre sockerhalt är inte automatiskt hälsosammare.
För de nästan 100 miljoner vuxna i USA som för närvarande lever med prediabetes, låter det otroligt att en tropisk frukt kan minska risken för diabetes. Tropiska frukter innehåller någonstans mellan 10 och 50 gram socker. Men forskning av näringsforskare Raedeh Basiri indikerar att mango, trots att de har mer socker än många lågsocker snacks, kan erbjuda skyddsfaktorer för vuxna med prediabetes.
Denna studie är den första långsiktiga kliniska prövningen som visar både metaboliska och kroppssammansättningsfördelar med mango för de med prediabetes.
Enkelt uttryckt är det mer än sockret i maten; det handlar om hela maten. De sockerarter som finns naturligt i mango och andra frukter kompletteras med fiber och andra vitaminer och näringsämnen som erbjuder ytterligare hälsofördelar. Mat med tillsatt socker, såsom frukostflingor, och till och med lågsocker mellanmål, kanske inte har samma näringsvärde och kan till och med öka diabetesrisken.
"Målet är att uppmuntra människor att inkludera hela frukter, som mango, som en del av hälsosamma ätbeteenden och praktiska koststrategier för förebyggande av diabetes", säger Basiri. "Individer med hög risk för diabetes bör inte bara fokusera på sockerhalten i livsmedel, utan på hur socker produceras."
Basiri och hennes team delade studiedeltagare i två grupper; en grupp fick en ny mango dagligen, medan den andra gruppen fick en låg sockergranolabar varje dag. Under sex månader mätte forskare deltagarnas blodsockernivåer, kroppsliga svar på insulin och kroppsfett.
I slutet av studien visade resultaten att högsockermangon (32 gram socker) visade sig vara mer fördelaktigt än en låg sockergranolabar (11 gram socker). Gruppen som konsumerade den dagliga mangon visade förbättrad blodsockerkontroll, förbättrad insulinkänslighet och minskat kroppsfett.
Basiri, R., et al. (2025) . (2005) Dagligt Mangointag förbättrar glykemiska och kroppskompositionsresultat hos vuxna med prediabetes: En randomiserad kontrollerad studie. FoodsLivsmedel. doi.org/10.3390/foods14172971
Källa: News Medical
Foto: Pixabay
Senaste nyheterna
