Publicerat 19 augusti 2020

Tack vare att palsternackan inte kokas utan bara rårivs och steks ihop blir indexet lite lägre. Tillsammans med ost i plättarna blir det fantastiskt gott. Pepparrotscremen kan man göra med vilken sorts creme fraiche man vill, eller utesluta helt. Dock är pepparrot larvigt gott till lax. Välj pepparrot på tub eller riv färsk. Servera med den goda bönsalladen för extra protein och fibrer.

Ingredienser: 

4 portioner

Palsternacksplättar:

500g palsternacka
3 ägg
100g riven ost
salt, peppar, oregano, lökpulver

Bönsallad:

100g frysta sojabönor
1 tetra svarta bönor (400g)
1/2 röd lök
125g cocktailtomater

Pepparrotscreme:

2 dl creme fraiche
2 msk riven pepparrot på tub
salt

Lax:

4 styckfrysta laxfiléer
salt, peppar, lökpulver, ancho style chili pepper

Gör så här: 

1. Skala och riv palsternackan på de stora hålen på ett rivjärn eller i en matberedare. Blanda palsternacksrivet med ägg, riven ost och kryddor. Hetta upp en stekpanna med smör och klicka ut cirka 0,5 dl per biff av rivet. Skotta ihop varje plätt och platta ihop med en stekspade så allt riv får kontakt. Stek gyllene på båda sidor.

2. Blanda tinade sojabönor med sköljda svarta bönor, hackad röd lök och halverade cocktailtomater. Servera salladen med balsamico.

3. Blanda riven pepparrot med creme fraiche och en nypa salt. Ställ såsen svalt.

4. Tina laxfiléerna och grilla dem på ett grillnät. Krydda laxen på båda sidorna.

Receptet är taget från Landleys kök.