Publicerat 17 november 2021

Karina fick först graviditetsdiabetes som efter förlossningen gick tillbaka för att efter några månader visa på typ 2-diabetes, till att gå över till LADA (Latent Autoimmune Diabetes  in Adults).- Det har förmodligen legat latent i kroppen sedan tidigare, säger Karina.

Karina Svensson, 53 år, fick graviditetsdiabetes under sin graviditet 1999 och fick ta insulinsprutor. Efter förlossningen blev hon friskförklarad, i och med att graviditetsdiabetes oftast går tillbaka efter förlossningen. I Karinas fall var hon frisk i cirka två månader innan hon fick diagnosen typ 2-diabetes och fick Metformin utskrivet. Efter ett tag fick hon börja med sprutor och fick diagnosen LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults). Under två års tid hade hon insulinsprutor till att därefter gå över till pump.
- Jag hade egenproduktion av insulin och ändå inte, så det var jättejobbigt. Men med pumpen känner jag mig mycket piggare, förklarar Karina.
För sex månader sedan fick hon en ny pump som hon är mycket nöjd med.
- Jag är verkligen supertacksam för den nya pumpen.

Komplikationer av sin diabetes
Under några år utsattes Karina för våld och hot i nära relation.
- Min diabetes blev drabbad under de åren då han slet loss min pump och gömde den samt gömde mina insulinsprutor. Jag fick gömma några själv så att jag fick mitt insulin utifall att, berättar Karina.
De åren har gjort att Karina i dag är rädd för att gå ut.
- Men jag försöker ta mina dagliga promenader och har i dag svårt att ta kontakt med vänner. Jag har svårt att knyta an till människor. Min diabetessköterska var min räddning, som har kunnat förstå vad jag har gått igenom. Om jag inte hade haft telefonkontakt med henne vet jag inte om jag hade överlevt. Min diabetes har fått tagit mycket stryk.
Med ett svajigt blodsocker har Karina i dag lättare neuropati i sina fötter och retinopati i ögonen.
- Synen blev dålig för tre år sedan och det blir bara värre och värre.
Förutom neuropatin och synen fick hon även en blockering på hjärtat och fick mindre ork, så fick hon sätta in en stent i februari samt har även fått fibromyalgi, whiplash-skador, knölstruma och diskbrock i ländryggen.
- Jag har nu bett om att få en rullator i ett halvår.
Men än så länge har hon inte fått någon.

Lagar all mat från grunden
Sedan något år tillbaka lider Karina också av magproblem liknande gastropares och kan inte äta vad hon vill.
- Jag undviker pasta, ris och potatis som jag blir förstoppad av. Jag äter istället mycket grönsaker och fibrer samt dricker näringsdrycker, fortsätter Karina.
Hon fuskar inte med sina måltider, utan äter frukost, lunch, middag och mellanmål.
- Till frukost kan det bli havregrynsgröt med bär. Jag bakar även mitt eget bröd och pressar mina egna juicer. Kosten är jätteviktig. Jag lagar all mat från grunden.
Med sina dagliga promenader försöker hon få upp flåset och hålla sig aktiv.
- Jag tränade mycket som ung och spelade bland annat fotboll.
Men sedan 2009 är Karina sjukpensionär.
- Jag hade hellre jobbat än suttit där jag är i dag. Det är jobbigt när man har värk och inte kan röra på sig, avslutar Karina.

Tips till andra diabetiker:
- Ha fasta måltider.
- Håll koll på vad du äter. Ät bra mat.
- Motionera.
- Ta reda på fakta. Den ena diabetikern är inte lik den andra.
- Hitta en bra balans.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat


Läs mer om LADA HÄR.