Publicerat 16 februari 2022

Louise fick diagnosen typ 2-diabetes hösten 2019.
- Det var vid ett rutinbesök för mitt blodtryck som det uppdagades att jag hade för högt blodsockervärde,  säger Louise.

Louise Carlsson, 54 år, har levt med högt blodtryck sedan 2008 och går på årliga kontroller. Det var vid ett sådant besök som de såg att Louise hade ett förhöjt blodsockervärde och fick Metformin utskrivet.
- I och med att vi har diabetes långt tillbaka i släkten så visste jag att även jag skulle få det någon dag. Min farmor hade typ 1 och pappa hade typ 2-diabetes som gick över till typ 1-diabetes på grund av att han misskötte sin diabetes, så jag vet i alla fall hur man inte ska sköta sin diabetes, fortsätter Louise.
Vid sin diagnos fick hon Metformin utskrivet av sin läkare, vilken hon till en början mådde rätt så bra av, men efter något år så förändrades måendet.
- Tidigare hade jag tränat mycket, men jag blev så dålig i magen av medicinen att jag inte vågade gå och träna. Jag blev så stressad av att det kunde hända en olycka att jag fick ångest bara av tanken.
I och med att hon är med i smartstudie som provar fram nya läkemedel, så fick hon i januari utskrivet Januvia, vilket hittills har fungerat bra, där Louise mage mår bättre och hon känner att hon vågar börja träna igen.
- Bara jag slapp Metformin så blev livet mycket enklare.

Louise är medveten om sin kost och väljer bra råvaror
Louise har börjat träna lite lätt igen och målet är att gå fem mil i veckan, träna styrketräning och simma.
- Siktet är inställt på att jag ska komma tillbaka i den form jag hade förut, berättar Louise.
Hon har även reglerat sin kost och är medveten om vad hon äter. I början när hon fick sin diagnos strök hon allt gällande kolhydrater och åt inget socker. Hon märkte dock att hon inte mådde bra av det och äter numera lagom med kolhydrater. Vissa saker har hon bytt ut och vissa saker är hon mer sparsam med. Tidigare var hon väldigt förtjust i bröd och pasta, men det har hon dragit ner på.
- Jag kan äta en bit vitt bröd när jag till exempel äter skaldjur, men annars blir det mycket grönsaker som vaxbönor, broccoli och kål. Istället för att alltid äta potatis, ris eller pasta till varje mål, byter jag ut det mot stuvad kål, rotfruktssallad, mathavre eller shiratakinudlar vid ett mål per dag.
Louise är utbildad kock, men har i dag valt att jobba med andra saker, och är medveten om sin kost och är mån om att välja bra råvaror.
- Jag äter aldrig godis, bullar, kakor eller smaksatt yoghurt och dricker inte vanlig läsk, saft eller juice. Och istället för sylt tar jag lite bärom jag vid enstaka tillfällen äter pannkaka eller dylikt och dricker lightläsk. Men ibland så måste man få unna sig lite extra som att gå på restaurang eller äta en efterrätt, även om jag då oftast ber om lite frukt eller glass gjord på naturell yoghurt och frysta bär.
Louise äter frukost, lunch och middag, men ibland kan det bli lite ruckade tider på grund av hennes arbetstid.
- Jag försöker att hålla mig inom tvåtimmars ramen i alla fall. Men alla är vi olika och får lära känna vår kropp. Man får tänka att det här funkar inte på mig, men kanske på någon annan.

Blodsockervärde på gränsen
Louise besöker sin diabetesläkare och diabetessköterska vid två tillfällen om året där hennes blodsockervärde i dag ligger på en bra nivå. Hon har inte haft någon jätteförändring och klarar sig fortfarande med en tablett om dagen.
- Jag trivs bra med både min läkare och diabetessköterska, vilket är viktigt för måendet, fungerar inte kemin med de som behandlar dig kan det vara bra att byta till personer som man känner sig trygg med.
När Louise fick sin diagnos, typ 2-diabetes, mättes hennes värden vid två tillfällen. Då låg hennes blodsockervärde på 7 med ett långtidssockervärde på 47, det vill säga, på gränsen. Men läkaren diagnostiserade henne ändå som typ 2-diabetiker.
- När jag tränade enligt mina mål låg korttidssockret på cirka 5 och cirka 38 i långtidssocker. Men jag har svårt att hålla långtidssockret i schack utan någon form av medicin, så det känns tryggt med medicinering. Det handlar om att man behöver tänka om, men det går att leva precis som vanligt bara du tänker på vad du äter och att du rör på dig, avslutar Louise.

Tips till andra typ 2-diabetiker:
- Prova dig fram vad som funkar för dig när det gäller kosten.
- Rör på dig. Välj den motionsform som du tycker är kul, promenad, utegym, simning etc.
- Dra ner på sockret. Läs på förpackningarna i butiken hur mycket socker som produkterna innehåller.
- Undvik färdigmat. Laga din egen mat så att du vet vad du stoppar i dig.
- Stirra dig inte blind på siffrorna på vågen, gå efter hur kläderna sitter och vad som händer med kroppen. Muskler väger som bekant mer än fett och ditt värde sitter inte i din vikt utan i vem du är som person.

Du hittar Louise på instagram på louise6712

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat

Här bjuder Louise på ett av sina recept:

Mathavresallad med kyckling (2 port)
1½ dl fullkornsmathavre
1 större morot
½ purjolök
2 mindre rödbetor
1 trekant vitost eller 1 fp fetaost
4 kycklingben
Olivolja
Salt, peppar
Oregano
Rostade pumpakärnor

Koka rödbetorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka och låt svalna. När de svalnat tärna dessa grovt.
Lägg kycklingbenen i en ugnsfast form och krydda med salt, peppar och oregano.
Tillaga på 175 grader tills de är färdiga.
Koka mathavren enligt anvisningar på förpackningen om man har svårt för havresmaken kan man tillsätta lite grönsaksfond i kokvattnet.

Låt mathavren svalna och tillaga under tiden grönsakerna. Skala moroten och skölj purjolöken som bägge strimlas.
Fräs dessa med lite salt och peppar i olivolja tills de är lagom i konsistensen (själv föredrar jag al dente).
Blanda mathavre med grönsaker och vitost som smulats över blandningen.

Lägg upp på en tallrik tillsammans med kycklingen och toppa med rostade pumpakärnor och ringla över lite olivolja.