Publicerat 6 april 2022

Ingrid har levt med typ 2-diabetes i 23 år. Hon reflekterade inte över symptomen som bland annat ständig törst, som hon hade haft under en längre tid.
- Jag misstänker att jag hade diabetes långt innan jag fick min diagnos, säger Ingrid.

Ingrid Andersson, 76 år, fick sin diagnos typ 2-diabetes, när hon var 53. Hon hade tidigare haft graviditetsdiabetes vid hennes tredje graviditet, men efter dotters födsel gick den tillbaka, som det oftast gör. Men för 23 år sedan fick hon diagnosen typ 2-diabetes. Det var vid hennes resa i USA, ett halvt år tidigare, som hon var konstant törstig, där vänner runt omkring henne reagerade på att hon drack mycket av allt, bland annat vatten, läsk och vin.
Efter hon kom hem från USA, reste hon på semester till Thailand, och fick då klåda i underlivet. När hon därefter kom hem till Sverige igen hade hon fortfarande besvär och kontaktade sin läkare.
- Jag hade även ont i magen och var hos läkaren och kollade upp mina njurar. Men det var inget fel på mina njurar, utan de såg istället att jag hade högt socker, som då låg på 13, fortsätter Ingrid.
Hon fick då Metformin utskrivet och började med fyra tabletter morgon, lunch och kväll. Läkaren poängterade även att det nog var en tidsfråga innan hon skulle få börja med insulinsprutor, vilket hon fick börja med sex år efter hennes diagnos. Hon kunde då ta två Metformin morgon, lunch och kväll och gick sedan ner till en tablett vid samma tillfällen, vilket fungerade hyfsat i början. Men som tyvärr gick över till magsmärtor, samt smak- och luktförändringar.
- Jag hade en känsla att aldrig vara hungrig och gick ner 12-15 kilo i vikt samt var väldigt trött. Jag fick även klåda på armarna som övergick i nässelutslag.
Efter 20 år med Metformin, med dålig mage, magont och diarréer la hon till slut av med medicinen.
- Jag sa till min läkare att jag inte orkar mer, men fick ingen annan medicin. Det lät på min doktor att jag mer eller mindre fick skylla mig själv om jag slutade med Metformin. Jag uppfattade det som att jag fick göra det på eget bevåg.
Hennes blodsockervärde skenade så klart, då hon konstant hade höga värden, och för två månader sedan fick hon börja med Forxiga, som har fungerat mycket bättre. Men hon har ändå fått klåda i underlivet igen, men magsmärtorna är i alla fall borta.

Tappade matlusten när hon åt Metformin
Från början mådde Ingrid inte bra utav sitt nattinsulin, men för åtta år sedan fick hon Toujeo som hon mår mycket bättre av. I dag tar hon måltidsinsulin tre gånger om dagen och kvällsinsulin samt en tablett Forxiga.
- Jag har fått öka mitt matinsulin till runt 12, tre gånger per dag och har i dag bra värden, förklarar Ingrid.
Tidigare tänkte hon väldigt mycket på kosten och har varit mycket noga med den, men när hon åt Metformin blev det annorlunda. Det var inte förrän som hon slutade med Metformin som hon fick matlusten tillbaka.
- Jag har alltid ätit mycket grönsaker och varit svag för en god macka som oftast blev knäckebröd, men ibland kan det även ibland bli en fralla. Men jag har aldrig gillat fett eller godis.
Hon är noga med sina mattider, där det blir frukost, lunch och middag, samt ibland även en frukt som mellanmål.
Till frukost blir det en kopp te med några skivor tunna knäckebrödsskivor.
- Jag tycker om knäckebröd men det blir inte så ofta något pålägg, förutom några cocktailtomater.
Till lunch kan det bli en kopp kaffe med en smörgås och till middag blir det ofta en större måltid.
- Det kan bli köttbullar, kalkonbröst, fisk med grönsaker och pasta, potatismos eller blomkålsmos. Pommes frites äter jag sällan. Jag kommer inte ihåg när jag åt det senast.
Ibland kan det även bli en kvällsmacka med ägg och sill och till helgen dippar hon gärna grönsaker.
Under hennes tid med Metformin kunde hon inte dricka en droppe sprit.
- Jag kunde inte ens dricka en lättöl. Jag tror att kroppen har mått bra utan alkohol under 20 år. Men med nya medicinen tar jag gärna ett glas vin på fredag och lördag.

Fick operera båda ögonen för gråstarr
I början hade hon ständigt koll på sitt blodsocker.
- Jag stack mig hela tiden och fick skäll av min sköterska för att jag använde så många testremsor. Men nu för tiden sticker jag mig morgon och kväll och ibland någon gång mitt på dagen, berättar Ingrid.
Hennes blodsockervärde pendlar lite under dagen, mellan 5,5 till 8,5. Tidigare, innan hon fick Forxiga samt fick justera sitt insulin själv, låg det ofta runt 12 på kvällen, men nu har det stabiliserats och ligger rätt jämnt under dagen. För att hålla koll på sina blodsockervärde samt hålla sin diabetes under kontroll går hon på sina årliga kontroller hos läkare och diabetessköterska. Hon kollar även ögonen regelbundet.
- Jag fick gråstarr på båda ögonen och fick operera båda ögonen för tio år sedan. Jag fick även njursten, men det var innan min diagnos.
Annars så har hon klarat sig från komplikationer och mår i dag bra.



Ingrids tips till andra med typ 2-diabetes:
- Ät vettigt. Man känner sin kropp själv och känner vad man tål och inte tål.
- Rör på dig.
- Läs innehållsförteckning och biverkningar på dina mediciner.
- Om något inte fungerar, stå på dig och var envis. Tala om vad du känner till din läkare och få hjälp med att byta medicin.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat