Publicerat 3 november 2021

Inger fick typ 1-diabetes när hon var 33 år. I dag är hon 60 år och har fått en del komplikationer på grund av sin diabetes.- Mitt blodsockervärde kan ligga stabilt, men ibland pendlar det mycket upp och ner. Det kan bero på att jag rört på mig för lite, ätit fel, beräknat insulindoserna fel, varit stressad, sovit dåligt och så vidare. Det finns många förklarliga och oförklarliga orsaker till ett svängande blodsocker, säger Inger.

I november 1993 fick Inger Dahlöf influensa och blev sjuk. Hon gick ner cirka fyra kilo och kände att hon inte riktigt kunde återhämta sig.
- Jag fick svampinfektioner och var ständigt trött, samtidigt som jag fortsatte att tappa vikt, fortsätter Inger.
Samtidigt fick hon kommentarer av sina vänner som ”Vad smal du är” och ”Vad har hänt?” Vilket kändes jobbigt för henne.
I och med att två av Ingers systrar har typ 1-diabetes kollade hon sitt blodsockervärde på en av sina systrars blodsockermätare, som visade att hon hade 17 i blodsockervärde.
- Jag trodde inte att jag kunde få diabetes. Jag trodde det var statistiskt omöjligt eftersom även en av mina två bröder och mamma hade typ 1-diabetes. Jag blev både chockad och förtvivlad, men kontaktade sjukhuset.
Och mycket riktigt, hon hade fått typ-1 diabetes. I familjen på åtta personer var det nu fem personer med diabetes typ-1. Hennes mamma gick dessvärre nyligen bort på grund av diabeteskomplikationer.
- Tyvärr har de två syskonen som inte haft typ-1 diabetes nu drabbats av typ 2-diabetes, vilket innebär att alla vi sex syskon nu har diabetes. Även två syskonbarn har drabbats av sjukdomen.

Flertalet komplikationer på grund av sin diabetes
När Inger fick sin diabetesdiagnos, började hon med insulinsprutor och för tio år sedan bytte hon till pump som hon tycker fungerar bra tillsammans med kontinuerlig glukosmätare.
- Jag skulle inte vilja gå tillbaka till sprutor. Det är så enkelt och bekvämt att justera mitt blodsocker med pumpen, förklarar Inger.
Sedan hon började med pumpen har de genomsnittliga blodsockervärdena sänkts och hon tycker att det är lättare att hitta rätt balans på värdena. Trots det har hon drabbats av flera olika komplikationer på grund av sin diabetes.
- För två år sedan fick jag en hjärtinfarkt och har även drabbats av förändringar på ögonen som måste behandlas. Jag tar även sprutor varannan vecka på grund av min reumatism, vilket sänker mitt immunförsvar. Detta har gjort att jag hamnat i kategorin riskgrupp under coronapandemin.
Hon har också de senaste åren opererat sig för triggertumme, karpaltunnelsyndrom, som är förträngningar i handleden, och fått avlägsna inflammerad vävnad i handleden. Kombinationen diabetes och reumatism men även mediciner t ex statiner påverkar leder och annat i kroppen. Hon har i stort sett problem med smärtor i hela kroppen.
- Händer och fötter är jobbigt att ha ont i då jag behöver ut och röra mig regelbundet för att hålla blodsockret i schack. I mitt jobb som lärare jobbar jag ofta vid datorn och det kan vara påfrestande för mina svullna, stela, ömma fingrar. Lärarjobbet innebär också bärande på material mellan skolbyggnader och i trappor.
- Trots mina mediciner har jag ont i kroppen ändå. Jag har ett bra HbA1c och proverna från reumatologen visar att inflammationsvärdena hålls i schack tack vare medicineringen. Diabetesläkare och reumatolog tittar bara på den sjukdom de är experter på, men ser inte på helheten, hela människan, vilket jag tycker är en brist.
Det här känns väldigt tufft och stressigt för Inger då hon inte vet hur länge hon kommer att kunna fortsätta att orka jobba heltid.
- Det är tur att jag trivs bra med mitt arbete, det hjälper mig att hålla ut.

Försöker röra på sig trots sina smärtor
Inger jobbar heltid och pendlar till grannkommunen.
- Det är tufft att jobba heltid då det innebär långa dagar. Att ta hand om min hälsa prioriteras ibland bort då jag inte alltid har tiden och orken att träna när jag kommer hem sent på kvällen.
Promenader gör Inger gott, där hon försöker gå sina 10 000 steg om dagen och märker på blodsockret om hon inte varit ute och gått, men alltför ofta är orken slut efter en lång arbetsdag.
- Fast det är jobbigt när man har ont överallt, försöker jag så gott som jag kan.
Annars försöker hon aktivera sig med lättare trädgårdsarbete och ta cykelturer.
- Tidigare tränade jag på gym flera gånger i veckan, men det fick jag sluta med då jag fick stora problem med ett knä. Jag har tidigare varit mycket aktiv genom åren, ridit, vandrat, varit hundägare samt annat då jag alltid gillat att röra på mig.
För att hålla igång så har hon fått ett träningsprogram av en arbetsterapeut för händerna samt fått övningar för axlar, knän och höfter att träna på hemma från sjukgymnast. Övningar som ska utföras så gott som dagligen.
Förutom att Inger försöker röra på sig är hon också noga med vad hon äter och väljer gärna Medelhavskost.
- Snabba kolhydrater är inte bra, så ris försöker jag inte äta så ofta. Men när det bjuds så tar jag det. Då anpassar jag mina insulindoser till det jag äter, avslutar Inger.

Ingers tips till andra typ 1-diabetiker:
- Ta sjukdomen på allvar.
- Håll ett stadigt och bra blodsocker för att minska risken för komplikationer.
- Ha kontroll på ditt blodsocker, så gott det går.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat