Publicerat 6 augusti 2018
Blodsockervärdet är det alla diabetiker kämpar med. Det gäller att ligga på en bra nivå och helst så jämnt som möjligt. Men vilka symptom får vi vid för lågt eller för högt blodsocker?
 

Ett bra och normalt blodsockervärde ligger mellan 4-7 och är viktigt att ligga mellan för att en diabetiker ska må bra. Men det finns olika faktorer som kan påverka blodsockret, bland annat vad du stoppar i dig, hur många kolhydrater får du i dig, hur mycket rör du på dig, är du stressad eller har en infektion i kroppen samt väder med höga temperaturer.

Blodsockervärdet före en måltid bör vara 4-6 mmol, där symptomen vid för högt blodsocker är mycket individuella. Oftast så kan man känna sig törstig, torr i munnen, kissnödig, trött och okoncentrerad. Om blodsockret ligger högt kan man behöva en extra dos insulin mellan måltiderna. Högt blodsocker orsakar på sikt skador på kärl och nerver, exempelvis i ögon och njurar.

Vid för lågt blodsockervärde kan man känna sig hungrig, irriterad, darrig, yr, svettig, aggressiv, dåsig, grinig eller bli blek och få huvudvärk.
Anledningen till att man får för lågt blodsockervärde kan vara:

- För långt mellan måltiderna.
- För mycket insulin i förhållande till mängden mat.
- Mat med för långsam blodsockerhöjande effekt (lågt blodsocker i början av måltiden).
- Mat med snabb blodsockerhöjande effekt men alltför kortvarig effekt (lågt blodsocker efter måltiden).
- Hård idrottsaktivitet.
- Väder med höga temperaturer, som värmebölja.

Vid för lågt blodsocker, det vill säga under 3,5 mmoll/l utan symptom, behandla i första hand med druvsocker. För att kunna ta rätt mängd insulin till sin portion är det bra att veta hur mycket kolhydrater måltiden innehåller. Det är kolhydraterna som omvandlas till sockermolekyler som insulinet sedan tar hand om och släpper in som bränsle till cellerna.

Har du koll på ditt blodsocker?

Källa: Svenska Diabetesförbundet