Publicerat 2 februari 2022

Sedan 1987 har SFSD, Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård, utsett ”Årets Diabetessköterska”. I december blev det Sheyda Sofizadeh på Närhälsan Dalaberg Vårdcentral, i Uddevalla, som blev den lyckliga vinnaren.

”Årets Diabetessjuksköterska” är en utmärkelse som går till en sjuksköterska som under längre tid bidragit till ökad kvalitet inom diabetesvården genom sitt kunnande, engagemang och agerande. Priset delas ut av Svensk förening för sjuksköterskor inom diabetesvård.
I december delades priset för ”Årets diabetessjuksköterska” ut till Sheyda Sofizadeh som arbetar på Närhälsan Dalaberg vårdcentral med motiveringen:
”Sheyda delar med sig av sin kunskap och är generös med uppmuntran till patienter och kollegor. Närhälsan Dalaberg Vårdcentral har tack vare Sheyda haft toppresultat i NDR flera år i rad och 2019 var inget undantag utan en topp!”

Stort engagemang inom diabetes
År 2007 blev Sheyda klar med sin sjuksköterskeutbildning och började sin karriär på avdelning 42 i Trollhättan. På avdelningen var det många patienter med diabetes som gjorde att hennes intresse för sjukdomen växte.
- Jag såg många med diabetes som hade njursvikt och njurproblem. Och många fick dialys, både de med typ 1- och typ 2-diabetes. Där väcktes mitt intresse, fortsätter Sheyda.
Hon utbildade sig inom diabetes och håller i dag föreläsningar om sjukdomen för diabetesföreningar samt för läkare och sjuksköterskor. Och hinner även med att forska en del.
- Jag är mycket intresserad av diabetes och håller mig uppdaterad hela tiden. Samtidigt lyfter det även min kunskap om diabetes. Med min man, som är hjärtläkare, och dotter som forskar inom diabetes, har vi inga problem med samtalsämnen hemma.

Patienten står alltid i centrum
Sedan 2013 har Sheyda arbetat på Närhälsan Dalaberg Vårdcentral och trivs mycket bra. Det blir mycket jobb och långa dagar för henne. Men samtidigt ger det henne så mycket energi. Som diabetessköterska måste hon ha all kunskap om diabetes och jobbar i team med övrig personal på vårdcentralen.
- Patienten är den som viktigast. De är i centrum. Jag har cirka 400 patienter, de flesta med typ 2-diabeets men även några med typ1, som går hos mig en till flera gånger om året utifrån behov. Jag ser hur patienten mår och hur blodsockervärdet ligger. Jag följer alltid upp patienten tills att allt ser bra ut. Alla ska ha en bra behandling. Utmaningen är att ge patienten en ökad kännedom om sjukdomen. Om det behövs mer vård så får patienten det. Men patienten måste även ta del av sin egen vård, att de själva tar ansvar. Det är inte bara att ta sin medicin. Man måste se patienten bakom sjukdomen, i och med att den är så individuell. Sjukdomen är samma men patienterna är olika och du måste ha empati för patienten framför dig. Inte bara titta på blodsockervärdet, utan engagera dig i patienten så att den känner sig trygg, förklarar Sheyda.



Sheyda får uppmuntran till engagemang när hennes patienter mår bra
Av sina cirka 400 patienter har över 65 procent invandrarbakgrund, som inte alltid prioriterar sin diabetes.
- Men det finns inga svåra patienter, bara svåra fall. Jag tycker det är intressant att hjälpa dem och när mina patienter är mår bra och har koll på sin diabetes, då får jag uppmuntran att fortsätta att engagera mig i diabetesvård, förklarar Sheyda.
På frågan om varför hon tror att hon fick priset som årets diabetessköterska svarar hon:
- På podiet nämndes att jag delar med mig min kunskap och är generös med uppmuntran både till personalen och patienterna. Att arbeta i grupp sprider kunskapen om diabetes. Tack vare mitt engagemang som diabetessköterska och mitt team på vårdcentralen fick vårdcentralen även ta emot ett pris för bästa diabetesvård året innan. Det känns verkligen fantastiskt och jag vill att man ska fortsätta att lyfta upp diabetes samt förbättra diabetesvården. Jag är verkligen jätteglad att jag fick priset.
Utmärkelsen ”Årets diabetessjuksköterska” fick hon i december på Diabetesforum på Svenska mässan i Göteborg, där hon fick motta 20 000 kronor,
- För mina prispengar ska jag åka på någon diabeteskonferens eller lägga på någon fler utbildning inom diabetes, beroende hur det ser ut med pandemin, avslutar Sheyda.

Text; Ann Fogelberg
Foto: Privat

Läs mer om Närhälsan Dalaberg Vårdcentral HÄR