Publicerat 29 september 2021

Eivor, 80 år, fick typ 2-diabetes för tio år sedan. Att hon skulle få diabetes var hon nästan förinställd på tidigt i livet.
- Min mamma, en av mina systrar och flera av mina bröder hade också typ 2-diabetes, säger Eivor.

När Eivor Krogh, för tio år sedan var på en årlig kontroll på Vårdcentralen, fick hon beskedet att hon hade typ 2-diabetes och fick Metformin.
- Jag hade då 8,7 i blodsockervärde, fortsätter Eivor.
Hon insåg då att hon var tvungen att ändra sin kost och att gå ner i vikt. Hon tog då bort bacon, som hon älskade, minskade antalet potatisar och började äta mer grönt istället.
- Jag gick ner 15 kilo när jag la om kosten, från 85 till 70 kilo och från storlek 50 till 44.
I dag håller hon kvar vikten och mår bra och äter en Metformin om dagen.
- Fast jag höll upp en period och slapp Metformin under två år, men för två år sedan tyckte min läkare att jag skulle börja ta det igen.
Att hon skulle få diabetes var hon redan förinställd på, då hennes mamma, syster och bröder hade typ 2-diabetes.
- Jag bodde hemma när min mamma fick diabetes och tänkte då ”tänk om jag också får det”.
Och mycket riktigt, vid 70 års ålder drabbades även Eivor av typ 2-diabetes.
För ett och halvt år sedan fick även hennes 50-åriga dotter typ 2-diabetes.
Eivor håller koll på sitt blodsockervärde och sticker sig en gång var fjortonde dag, där hennes blodsockervärde ligger på en bra och jämn nivå.

Noggrann med sin kost
När det gäller kosten så är hon noga med sina mattider. För det mesta lagar hon sin egen mat, men får också hemleverans av mat en till två dagar i veckan.
- Vid sju, åtta äter jag frukost som kan bestå av fil och flingor, kaffe och en macka och vid elva tar jag en frukt, som till exempel ett päron eller ett äpple.
Lunch äter hon vid 12-tiden då det kan bli ugnspannkaka, fisk eller något annat lagat mål mat. Och klockan tre blir det kaffe och ett smörgåsrån med en skiva ost på eller en skorpa.
- Vid femtiden brukar det bli en paj eller en omelett med grönsaker och emellanåt smiter det in en liten kaka. Och vid tiotiden, innan jag går och lägger mig, tar jag lite blåbär- eller nyponsoppa med en macka.
- Men det är väldigt individuellt. Man får hitta sin egen profil som man mår bra av, avslutar Eivor.
Förutom sin dagliga tablett Metformin äter hon även blodtryckssänkande samt blodförtunnande och kollar sina njurar en gång i halvåret. Rörligheten har dock blivit lite sämre men hon försöker ändå ta regelbundna turer med sin rullator och mår i stort sett bra, där hennes blodsockervärde ligger på en bra och jämn nivå.

Tips till andra typ 2-diabetiker:
- Var noga med maten
- Dra ner på potatis
- Motionera
- Gå på dina kontroller med din läkare

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat