Publicerat 14 juli 2020

När Artur Ringart var i 30-årsåldern hade han för högt blodtryck och fick börja äta blodtryckssänkande medicin. Cirka 20 år senare visade det sig att han hade typ 2-diabetes.
- När jag fick beskedet ändrade jag min livsstil gällande både mat och motion, säger Artur.

Journalisten Artur Ringart har levt med typ 2-diabetes i snart 20 år. Med föräldrar som båda haft hjärtinfarkter, där hans pappa även gjorde en bypassoperation plus hade diagnosen typ 2-diabetes, gick Artur ofta på läkarkontroll. Vid 30-årsålder var hans blodtryck för högt, vilket gjorde att han fick börja äta blodtryckssänkande medicin. Han hade då även ett blodsockervärde som låg på gränsen till att vara lite väl högt. Men det var inte aktuellt att ge diagnosen typ 2-diabetes då.
”Jag ska fixa det, jag ska äta mindre socker”, sa Artur till läkaren.
Under senare år började han att vara väldigt törstig och kunde dricka kopiösa mängder, men ändå vara törstig.
- Till slut sa min läkare att ”Nej, nu måste vi ta och göra någonting åt det” och skickade mig till en diabetesläkare som tittade på mina värden och sa att jag måste börja äta Metformin. Och talade om vad som skulle hända framöver om jag inte skärpte mig gällande vad jag åt och om jag inte började motionera, fortsätter Artur.
I dag nästan 20 år senare, äter han fortfarande två tabletter Metformin om dagen.
- Jag sa till mig själv att nu måste jag skärpa mig och ändra min livsstil.
I och med att Artur ändrade sin livsstil och började tänka på vad han stoppade i sig samt började motionera mer, höll han sitt blodsocker på en bra nivå. Vilket han tror kan ha gjort att han inte har behövt öka tablettdosen eller ta andra mediciner.
- Jag tror att grundorsaken är mitt motionerande och att jag tänker på vad jag äter.
Artur har under åren med diagnosen typ 2-diabetes, som även hans pappa hade, klarat sig utan komplikationer. Han är dock noga med att göra sina årliga besök hos sin diabetesläkare, sköterska, hjärtläkare samt hos sin ögonläkare för röntgen av ögonbottnarna.

Vikten av att ha bra kondition
Tidigare motionerade inte Artur så ofta som han gör nu. Men efter att han fick diagnosen typ 2-diabetes vet han hur viktigt det är att röra på sig. Han minns ett tillfälle när han var sportkommentator, vid OS i Seoul 1988, då han och hans team hade packat med sig joggingkläder. Han var då ute och joggade med en kompis på TV-sporten som skulle prata hela tiden. Artur, som då inte hade samma kondition som i dag, kände att han inte var i så bra form, då hans kondition inte var i det skicket.
- Så jag frågade honom ”ska vi jogga eller ska vi snacka, för jag klarar inte av bägge”, berättar Artur.
I dag har han en bättre kondition, där han är ute och lufsar tre till fyra gånger i veckan mellan sju kilometer upp till en mil.
- Jag har som krav att jag måste vara utomhus minst en timme, så att det har en effekt, det hjälper mig.
Artur spelar också mycket golf och sitter även i styrelsen i sin golfklubb på Gotland.
- Ur coronaperspektiv är golf en bra sport. Vi har sett att golfandet i Sverige har ökat med 20 procent nu under våren.
Han går ut i ur och skur och har en uppsättning av säsongsanpassad klädsel för sina promenader, det vill säga broddar samt regn- och träningskläder för alla årstider.
- Motionen hjälper mycket. Jag känner mig nöjd och kan i dag gå upp för en backe utan att stanna eller bli andfådd. Det är en styrka och en självkänsla att kunna göra det. Det är också bra vitalt med motion som även får andra positiva effekter.

Medveten om vad han äter
Artur är periodare när han kollar sitt blodsocker.
- Jag sticker mig i fingret en gång om dagen, på morgonen, då det oftast ligger på 6. Det kan jag göra varje dag i en vecka och sedan kan det gå någon vecka emellan till att jag kollar det nästa gång. För ligger det ok så låter jag fingret få vila däremellan, förklarar Artur.
Han är i dag medveten om vad han äter, så att hans blodsockervärde ligger på en jämn nivå, och äter två mål om dagen, brunch och middag.
Till brunch kan det bli osockrad lättyoghurt med bär i som blåbär eller jordgubbar samt någon typ av frö, ett ägg och en knäckebrödssmörgås. Och till middag gärna kyckling, lax eller en köttbit med mycket sallad och någon enstaka potatis.
- Jag åt mycket sushi tidigare, men nu blir det inte så ofta, på grund av sockret i riset. Även wienerbröd och godis har jag försökt tagit bort. Jag är egentligen en godisråtta och faller igenom mellan varven, erkänner Artur.
Han äter allt som han tycker är gott, men har tagit bort vitt bröd och väljer hellre knäcke- eller rågbröd. Han undviker i största mån kolhydrater, så om han ska äta pasta, väljer han fullkornspasta och äter hellre råris än vanligt vitt ris. Så för Arturs del blir det mycket husmanskost med fisk, kött och fågel som kyckling, där han försöker att variera sig.
På kvällarna, i TV-soffan, är chipsen utbytta mot morotsstavar, som han gärna dippar.
Gällande alkohol, så dricker Artur väldigt sällan. Han tycker egentligen inte om alkohol, men kan ta en kall öl till maten ibland, när han tycker att det passar.
Efter att Artur fick sin diagnos, typ 2-diabetes, och bytte livsstil, gick han ner sex kilo och slängde sin gamla garderob, där kläderna var för stora, och köpte en ny uppsättning.
- Jag gick ner från 38 i midja till 34.
Så han är väldigt mån om att bibehålla sin nuvarande garderob, och rättar sitt leverne efter att hålla måtten.

Sitter i frivillig karantän
Artur är ett känt ansikte både i SVT och på TV4, med en startande radiokarriär vid 23 års ålder. Under alla år har han jobbat med media och trivts med det. För fem år sedan slutade han på TV4.
- Jag tyckte inte att det hände någonting och jag hade gjort samma sak i en massa år och kunde inte vidareutvecklas. Jag som 60-plussare var förbisedd av media och kände mig inte hemma i media, berättar Artur.
Han startade då sajten News55, med sin kompanjon Fredrik, där han i dag skriver krönikor, mest om äldrevården och även en del politik, där nyhetsflödet riktar sig mer mot äldre.
- Vi har i dag en halv miljon unika besökare i månaden och skickar ut 160 000 nyhetsbrev per dag.
Så det råder ingen sysselsättningsbrist för Artur, trots coronatider.
Sedan mars sitter Artur i frivillig karantän på Gotland och har begränsat umgänge, handlar på tider då det inte är så många i butiken, använder handskar, spritar händerna och åker inte kollektivt.
- Jag har även börjat att handla på nätet och sett att det fungerar. Jag har handlat skor, kläder och medicin vid ett femtontal tillfällen, säger Artur nöjt.
Arturs pappa misskötte sin diabetes, bland annat kunde han äta skorpor med sylt på samt motionerade aldrig, vilket resulterade att han fick dålig blodcirkulation och infekterade sår på benen samt fick börja med insulin. Där vill inte Artur hamna.
- Motionen hjälper mycket och ger mig ett välbefinnande och jag är i dag medveten om vad jag äter för att hålla min diabetes i schack, avslutar Artur.

Arturs tips till andra typ 2-diabetiker:
- Tänk på vad du stoppar i dig och hitta variation i det du äter.
- Motion, motion, motion. Motionera kontinuerligt.
- Dra ner på alkoholen, för att hitta en bättre livsrytm där du finner harmoni.

Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat