Rutiner | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Rutiner

Rutiner är A och O för mig som diabetiker. Åh vad jag älskar rutiner! Det är en sådan trygghet. Jag känner mig lugn när jag kan göra allt precis som jag alltid gjort. Överraskningar och spontana utflykter är därför inte högt upp på min önskelista. Det händer ju dock att rutiner ändras eller att något oväntat inträffar och då gäller det att anpassa sig snabbt.

Som person kan jag nog ses som rätt tråkig. Jag är den som inte gör något spontant speciellt ofta och inte heller den som ger sig ut på äventyr utan att ha gjort en plan först. Är jag född sådan? Eller är det något jag fått med min diabetes? Jag vet inte, men mycket är nog tack vare diabetesen. Blodsocker ska mätas och insulin ska doseras. Här är det många faktorer som spelar in. Vad jag gjort, vad jag gör och vad som ska göras. Här blir vanor och rutiner en räddning. I en drömvärld kan jag ta mitt insulin, äta min mat och därefter göra vad jag vill, när jag vill, med ett perfekt blodsocker som inte påverkas det minsta. Detta är dock inte verkligheten. Är planen att jag ska träna vill jag gärna vänta 2h efter en dosering för att inte riskera ett lågt blodsocker under aktiviteten. Humöret spelar även roll. Är jag stressad, har jag mens, är jag sjuk eller påväg tillbaka efter en förkylning? Hade jag en vilodag igår eller tränade jag som vanligt? Hur var sömnen, hur har blodsockret legat senaste dygnet? Alla dessa faktorer spelar roll innan jag ska besluta mig för en insulindos. Det kan kännas som en hel uppsjö av saker att ta med i beräkningen men ofta spelar inte alla faktorer lika stor roll. Att jag trots det känner mig tryggare med rutiner kanske säger sig självt.

En dag som liknar en annan ger mig bättre förutsättningar. På så sätt kan jag vara säkrare i min bedömning av insulindos eftersom jag varit med om liknande situation tidigare och inte behöver “chansa” lika mycket som de mer spontana dagarna. Att ha rutiner är något som jag introducerades av tidigt i och med min tidiga diagnos. Sedan 4 års ålder har rutiner varit en del av min vardag men det är inte enbart tack vare diabetesen. Som idrottare är rutiner också mycket uppskattat. Under säsongen läggs alla träningar under samma tid och ser förhållandevis lika ut i utförande. Jag äter frukost, lunch och middag med mellanmål och kvällsmål under någorlunda samma tider och går och lägger mig i god tid för att ge min kropp tillräckligt med återhämtning. Det här gör inte bara att det blir lättare att bedöma insulindoser och hålla ett stabilt blodsocker, det gör även att jag kan prestera på topp. Kroppen blir van vid påfrestningen, fylls på med energi och kan återhämta sig för att ge ett optimalt resultat. För mig ändras rutinerna när jag befinner mig i USA på college från när jag är hemma i Sverige. De ändras från när jag är i säsong och tränar som mest till när jag är i en mindre påfrestande period.

Under växlingen mellan dessa perioder stöter jag ofta på problem och det går inte alltid helt smärtfritt att ställa om från en dag till en annan. Blodsockret sticker iväg på tider det aldrig gjort tidigare och det kan hända att insulindoser plötsligt måste dubbleras. Visst är det frustrerande i stunden men med tid, målmedvetenhet och ytterligare planering lär man sig om de nya rutinerna och hur man ska anpassa sig därtill. Såhär ser en dag på college ut: - Vakna, träna, frukost, lektioner, lunch, träna, middag, plugga, kvällsmål, sova. Såhär kan en dag under sommaren i Sverige se ut när jag inte jobbar eller går i skolan: - Vakna, frukost, träna, lunch, vila, mellanmål, träna, middag, kvällsmål, sova. (under en arbetsdag tränar jag helst innan eller efter jobbet. Då blir det oftast endast 1 lite längre pass per dag).  Planering, struktur och rutiner… det låter kanske inte särskilt exalterande. Visst hade det varit roligare med spontanitet, äventyr och överraskningar? Kanske det, men jag föredrar det förstnämnda. Med en strukturerar vardag har jag bättre förutsättningar till ett gott välmående och det är väl ändå målet, i vart fall för mig.

Nathalie

×

Share this