SINGAPORE – ett av världens främsta matländer. | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

SINGAPORE – ett av världens främsta matländer.

Jag har nu lämnat Myanmar och befinner mig i den kosmopoliska smältdegeln Singapore – ett land som ofta utnämns som ett av världens främsta matländer. Singapore är både ett mångkulturellt och mångreligiöst land och på bara några timmar här kan man uppleva allt från indiskt, malajisk till västerländsk kultur vilket återspeglas i maten. Få länder jag varit i har mat varit så central och i fokus som i Singapore och geografin gör landet dessutom till en perfekt inkörningsport till Asien.

En stor drivkraft för mig att resa är att min hälsa påverkas positivt av det. Som jag tidigare skrivit bor jag i Kiruna (en stad som ligger ovanför polcirkeln) och vintern där kan vara mycket kall och mörk. Mörker, kyla, trötthet och en temperatur långt under nollgradigt inbjuder inte direkt till utomhusaktiviteter som sommar och värme gör vilket påverkar mitt blodsocker negativt. Under vintern tenderar även grönsaker och frukt att minska samtidigt som kolhydrat- och fettintaget ökar vilket också är en faktor till mitt ökade HbA1c…

Som för många andra diabetiker behöver jag ta mindre insulin när jag befinner mig i ett varmare klimat. Kroppen blir mer insulinkänslig i värmen och under de första dagarna behöver jag alltid vara extra uppmärksam då mitt blodsocker kan växla från LO till HI på väldigt kort tid. När jag för fyra år sedan började resa kändes detta lite problematiskt, jag var rädd att hamna för lågt eller för högt och riskera att inte få den hjälp jag ev. kunde behöva, men med tiden har jag lärt mig att det är nästintill omöjligt att alltid ha ett perfekt blodsocker och det viktigaste för mig de första dagarna under en resa är att försöka parera det låga blodsocker som plötsligt kan uppkomma. Med hjälp av planering, förberedelse och ett ökat självförtroende som jag fått genom att resa ser jag inte mina sjukdomar som ett hinder mer.

  Utsikt över Clarke Quay, Singapore. 

När jag är ute på en resa prioriterar jag utomhusaktiviteter. Att exempelvis snorkla, vandra eller utöva någon annan form av fysisk aktivitet är inte bara roligt utan hjälper dessutom mitt blodsocker att hålla sig nere. Motion, en ändrad kost och en ökad energi som jag får utav solen gör det enklare för mig att hålla mitt blodsocker på en jämn nivå och inom de rekommenderade glukosvärdena.

Av egen erfarenhet vet jag att ett nytt klimat, en ny tidsomställning och en annorlunda matkultur kan vara både krånglig och skrämmande för en diabetiker att ställa om sig till. Under mina år som backpacker har jag dock endast varit med om ett fåtal olyckor och alla problem jag stött på har gått att hantera och lösa på plats. Mitt bästa råd till dig som ska ut och resa är att följa din magkänsla och lyssna till din kropp – våga och vinn. Låt aldrig din diabetes eller annan sjukdom hindra dig från att leva det liv du vill leva.

 Masjid Sultan Mosque, Singapore. 

Instagram: carolanylund

PS.

Något som jag blev glatt överraskad och tycker är beundransvärt av Singapore är att många av deras taxibilar bär citatet: ”Pre- Diabetes is a Warning sign for Diabetes. Let’s beat Diabetes” En uppmaning om att bl.a. testa sitt blodsocker och stödja forskning om diabetes.

Carola

×

Share this