Mina nära och kära | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Mina nära och kära

Under mina åtta år som diabetiker har min sambo Victor varit med i sju, när vi träffades slängdes han in i en helt ny främmande värld bestående av blodsockerkontroller, insulinkänningar och sjukhusbesök. Min diabetes drabbade med andra ord inte bara mig, den har även påverkat min partner, familj och vänner. I det här inlägget tänkte jag skriva lite om vad mina nära och kära fått vara med om och hur dem har stöttat och hjälpt mig under mina år som diabetiker.

Som jag skrev ovan har min sambo i över sju år dagligen levt med diabetes via mig, en sjukdom som kräver full uppmärksamhet och tar både energi och fokus av vardagen. Under dessa år fick jag även diagnosen epilepsi, diabetesretinopati, njursvikt, hjärtsvikt och jag drabbades av ett flertal hjärninfarkter som vände vårat liv helt upp och ner. Något som underlättat mitt liv är att jag och Victor redan från början var överens om att man som partner lever med varandras sjukdomar och hälsa, ju mer vi båda vet om exempelvis diabetes desto bättre. Jag förstår om vissa inte vill involvera sin partner för mycket i sin sjukdom, och det är självklart helt okej, för mig och Victor kom det dock helt naturligt då diabetes och de andra sjukdomarna även var en relativt ny värld för mig och vi fick lära oss att anpassa och hantera allt som hör till sjukdomarna i det vardagliga livet tillsammans.

Innan jag fick diagnosen typ 1 diabetes hade varken jag eller mina nära någon aning om vad diabetes verkligen innebar och tankesättet att man ”bara ska ta sitt insulin så mår man bra” samt andra förutfattade meningar vi hade förändrades helt när jag drabbades av sjukdomen. Idag har vi alla fått en ökad förståelse om diabetes och vet att det är en livslång kamp där inte bara insulin och kosthållning är viktigt, att även faktorer som väder, känslor och tillfälliga sjukdomar spelar in i hur blodsockret ligger. För att underlätta min vardag har mina nära lärt sig varningssignaler på både lågt och högt blodsocker (ibland kan det t.o.m. vara någon av dem som upptäcker det innan jag själv gör det), vad man som anhörig kan hjälpa till med vid dessa situationer och även fått förståelse om de humörsvängningar som kan uppstå när detta händer. Mina närmaste har även testat på hur det känns att ta en spruta i magen, lärt sig hur man använder en blodsockermätare samt en glucagonspruta om jag skulle drabbas av akut hypoglykemi. Några har även anmält sig till donationsregistret!

 

Att ha diabetes är ingen solskenshistoria, men att få sjukdomen behöver nödvändigtvis inte bara innebära något negativt. Jag och min sambo har exempelvis blivit mer medvetna om vår kost och när vi handlar försöker vi undvika snabba kolhydrater och välja nyttigare alternativ istället. Att äta hälsosamt är bra för oss båda och minskar dessutom chansen att få högt blodtryck, övervikt samt hjärt- och kärlsjukdomar m.m. En annan fördel är att vi sätter mer värde på att göra olika aktiviteter tillsammans (vi brukar bl.a. vandra, cykla, simma vilket påverkar mitt blodsocker positivt) Vi försöker hela tiden se till att livet inte kretsar kring sjukdomar och de senaste åren har vi rest och upplevt äventyr utöver det vanliga. Vi har med gemensamma krafter tagit oss förbi hinder efter hinder och fått en ”vi-känsla” som fört oss närmare varandra.

Som sjuk tror jag det är viktigt att ha en trygg punkt i livet och för mig är det utan tvekan mina nära. Jag kanske talar för mig själv men enligt mina erfarenheter stämmer inte alltid ordspråket ”Ensam är stark” Mina nära gör att jag känner mig optimistisk inför framtiden och dem utgör även en stor kraft, resurs och styrka för mig vilket jag är otroligt tacksam för.

Blogg: cnylund.se
Instagram: carolanylund

Carola

×

Share this