Från andra sidan jordklotet | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Från andra sidan jordklotet

Just nu befinner jag mig i Myanmar (tidigare Burma) och som i många asiatiska länder pratar den burmesiska befolkningen om mat som vi svenskar pratar om väder. Myanmar har en exotisk matkultur och här kan man prova på maträtter och livsmedel som inte går att hitta i Sverige, och på en resa genom Asien är det omöjligt att inte träffa på spännande smaker, dofter och matupplevelser utöver det vanliga. Att resa som typ 1 diabetiker i länder som har en helt annan matkultur än vi är van vid kan gå hur bra som helst, men det kan också vara en utmaning…

Det finns många anledningar till varför man väljer att resa och en av mina är att jag älskar att prova på nya maträtter och uppleva annorlunda matkulturer. Som den matfantast jag är så är en av mina absoluta höjdpunkter under en resa att strosa runt bland lokala marknader som säljer frukt, grönsaker, mat och delikatesser (visste ni t.ex. att den söta och goda frukten Durian klassas som delikatess i Sydostasien trots att den har så stark odör att den t.o.m. är förbjuden att ta med sig i kollektivtrafiken?) Att prova på nya maträtter, uppleva en ny matkultur och delta i en matlagningskurs står högt upp på min ”att göra lista” när jag besöker ett nytt land.

 Matmarknad i Yangoon, Myanmar

Myanmar gränsar till Thailand, Kina, Bangladesh, Indien och Laos vilket gör att geografin tillgodoser nästan alla smaklökar inom landets gränser. Jag har rest runt bland många av Asiens olika länder, och Myanmar har snabbt blivit en favorit. Myanmars sydkust sträcker sig längs Andamansjön vilket inte är något som går obemärkt förbi, och många restauranger i den lilla fiskebyn vi befinner oss i nu serverar olika fisk- och skaldjursrätter vilket är både gott och nyttigt. De flesta kök använder sig av färska råvaror och har dessutom kunskap om hur man ska blanda de olika smaker och ingredienserna med varandra, och vill man äta hälsosamt är det inga problem - maten här innehåller lagom mycket fett, fibrer, vitaminer, mineraler och kolhydrater!

En av de många saker jag älskar med Asien är att minsta lilla gatustånd kan visa sig leverera både god och väl lagad mat. Här behöver man inte gå på någon ”fine dining restaurant” och det är inte konstigt att det asiatiska köket ofta räknas som världens bästa. Det är dessutom mycket mat för pengarna!

 Kryddmarknad i Delhi, Indien

Att inte drabbas av magsjuka, eller ”turistmage”, är för oss med insulinbehandlad diabetes viktigt. Magsjuka kan inte bara förstöra din semester utan också bli farlig och snabbt leda till uttorkning och ketoacidos. Många säger att man ska undvika gatukök helt när man är utomlands, men för mig har det aldrig varit ett alternativ. De godaste maträtter jag någonsin ätit har varit från olika gatustånd och att se mat lagas på lokaltvis, smaka bland de olika matstånden och prova sig fram är en upplevelse i sig. Tänk bara på att se till att köket ser hygieniskt ut, att ingredienserna är färska och att maten är nyligen tillagad och ordentligt genomstekt. Ska du köpa grönsaker eller frukt ska de sköljas väl (bäst är att äta frukt som kan skalas) och att dricka buteljerat vatten är också att föredra. Om du trots allt blir magsjuk är det viktigt att mäta ditt blodsocker regelbundet, få i dig tillräckligt med vätska och inte sluta ta ditt insulin!

Att resa med diabetes kan som jag skrivit ovan gå hur bra som helst, men det finns som sagt lite mer saker vi behöver tänka på. Nya matvanor, platser, ett förändrat

klimat och dygnsrytm kan innebära förändringar som att man t.ex. behöver ändra sin dagliga insulindos rejält och att man behöver vara öppen för alternativa lösningar. Men kom ihåg: många diabetiker, unga som gamla, reser utomlands varje år och med god planering och förberedelse brukar det gå alldeles utmärkt. Mycket av de problem man kan tänkas stöta på kan oftast lösas och hanteras på plats och med lite sunt förnuft kommer man långt!

Instagram: carolanylund

Carola

×

Share this