”Att resa är att leva” | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

”Att resa är att leva”

”Att resa är att leva”. Detta är ett citat av den kände författaren och resenären H.C. Andersen, och jag kan inte annat än att hålla med honom. För mig är att resa bland det bästa jag vet och jag har alltid haft en stark vilja att upptäcka och utforska världen till fullo. Som person är jag väldigt nyfiken på allt som sker omkring mig och jag vill hinna se och vara med om så mycket som möjligt medan chansen fortfarande finns. Jag vill resa så ofta jag kan och jag älskar att uppleva nya äventyr, möta nya människor från andra kulturer, testa nya maträtter m.m.

När jag inte är utanför Sveriges gränser är dagdrömmar om att resa en vardag och känslan av att bara boka, planera och packa inför en resa ger mig fjärilar i magen som är svåra att beskriva. Som jag skrivit i tidigare inlägg har jag under de senaste åren varit ute på resande fot en hel del och jag upplever att alla resor och möten med andra människor gjort att jag tagit ett steg utanför den trygghetszonen som jag tidigare befann mig i. I dag är jag mer öppen för nya erfarenheter, har lättare att anpassa mig till olika situationer och att uppleva nya ljud, dofter och omgivningar har inspirerat mig och fått mig att växa som person. Jag har även lärt mig att lita på min magkänsla samt tagit mina språkkunskaper till en helt ny nivå.

En stor drivkraft för mig att resa är också att min hälsa påverkas positivt av det. Solen bidrar med vitaminer som gör att jag känner mig piggare och att bryta monotonin i vardagen ger verkligen en energiboost till både kropp och själ! När jag är ute på en resa försöker jag att vistas ute i den friska luften så mycket som möjligt och i stället för att bara ligga i hängmattan ägnar jag mig åt roliga aktiviteter som exempelvis simning, cykling, trekking etc. Dessa aktiviteter gör mitt blodsocker mer stabilt och efter nästan varje resa ser mitt HbA1C bättre ut än innan jag åkte iväg!

Att jag fått ett annat perspektiv på mig själv, min vardag och mitt liv de senaste åren finns det ingen tvekan om. Under mina resor har jag fått se hunger, svält, fattigdom, kriminalitet och orättvisor vilket gjort att jag uppskattar saker hemma i Sverige som jag tidigare tagit förgivet (exempelvis vårt sociala skyddsnät, samhällsstruktur, rent vatten, skola, pension och sjukvård) Att få diagnosen diabetes typ-1 och även andra sjukdomar är i många länder fortfarande lika med en dödsdom och speciellt under de resor jag gjort till mer okända, avlägsna och utsatta områden i världen (t.ex. Amazonas regnskog eller Bolivia där många lever på existensminimum) har påmint mig om hur bra vi faktiskt har det här hemma.

Något som verkligen berört mig under de resor jag gjort är människans godhjärtade natur och majoriteten av de människor jag mött i de olika länderna har varit vänliga, hjälpsamma och tillmötesgående. Att träffa människor från olika kulturer har varit både utmanande och berikande då jag många gånger fått tänka i andra banor och insikten om att mitt sätt att leva och tänka inte alltid behöver vara det enda rätta gör sig påmind under varje resa!

Jag avrundar mitt inlägg med ett råd till alla ni som funderar på att resa men ändå är osäker, kanske på grund av din diabetes eller annan sjukdom, att trots det ta steget ur din trygghetszon och ge dig iväg! Ordspråket ”man klarar mer än vad man tror” brukar vanligtvis stämma.

Blogg: cnylund.se Instagram: carolanylund

Carola

×

Share this