Att jobba skiftgång som diabetiker – Går det? | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Att jobba skiftgång som diabetiker – Går det?

Bland de första frågor jag får när jag berättar att jag jobbar skiftgång inom vården (förmiddag, eftermiddag och natt) är om man verkligen kan göra det om man har diabetes typ 1 och andra sjukdomar. För många diabetiker är det inte optimalt att arbeta skiftgång, det vill jag absolut inte sticka under stolen med, men att det gäller för alla är inte sant. Jag har arbetat skiftgång i många år och det har aldrig varit några större problem.

Jag tycker det är roligt att svara på frågor om mina sjukdomar, många människor är genuint intresserade vilket jag uppskattar och det är samtidigt en chans att slå hål på många myter och missförstånd som finns kring framför allt diabetes. Jag brukar förklara att diabetes är en väldigt individuell sjukdom, vad som fungerar för mig betyder inte att det fungerar för alla andra, och det som fungerar för mig en dag kanske inte fungerar för mig dagen därpå. Det är något jag tror många ”icke diabetiker” inte vet om. Att arbeta på tidiga morgnar, sena kvällar samt nätter under en kort period kan ibland kännas påfrestande då rutiner och bestämda måltider blir oregelbundna, för mig passar dock skiftgång bra då jag känner att jag trots det kan hålla mitt blodsocker i schack.

Det finns endast ett fåtal yrken som begränsar en person med diabetes i arbetslivet (exempelvis polis, pilot eller lokförare) Anledningen till detta är framförallt risken för hypoglykemi, sprutor, det regelbundna beroendet av insulin samt måltider. Att ha ett arbete som kräver att man ska jobba mot kroppens naturliga rytm kan ge konsekvenser som sömnproblem, övervikt, utbrändhet m.m. Kroppen är gjord för att sova på natten och äta på dagen, men alla är individuella och vissa passar bättre in i skiftscheman än andra.

Under nätter ökar insulinresistensen för mig vilket betyder att jag måste tillföra olika enheter insulin på dagen jämfört med natten vilket stundvis varit klurigt. Till en början var det lite besvärligt, men med tiden gick det till sig och jag är övertygad om att man med tiden lär sig hur man bäst fördelar de olika insulindoserna så blodsockret kan hållas stabilt under hela dygnet. Något jag är väldigt glad över, speciellt då jag alltid är ensam under alla nattskift, är att jag har en ”inbyggd klocka” som säger till när mitt blodsocker sjunker vilket gör att jag sällan drabbas av hypoglykemi på jobbet. Om man har diabetes och ska börja arbeta skiftgång kan jag rekommendera att skaffa en Freestyle Libre (eller något liknande som registrerar blodsockret) och göra flera observationer om hur blodsockret ligger under de olika skiften den första månaden. Detta kan ge en förhandsvisning om hur man bäst kan fördela insulinet under de olika arbetspassen.

Jag har personligen aldrig känt att jag inte kan prestera lika bra på arbetet p.g.a. min diabetes som mina arbetskamrater kan. När jag inte är ute och reser arbetar jag heltid och jag har precis samma närvaro som alla andra. Under alla mina år som jag arbetat har jag försökt normalisera min diabetes så mycket som möjligt (utan att underskatta allvaret i sjukdomen) och inte göra min diabetes till ett större hinder än den faktiskt är. När jag har möjlighet är jag exempelvis alltid med på fikastunder och jag har även uppmuntrat mina arbetskamrater att ställa frågor om mina sjukdomar om det skulle vara några oklarheter. Att mina vänner, arbetskamrater och chef vet om mina sjukdomar ser jag som en trygghetsåtgärd då omgivningen får en mer grundläggande kunskap om vad som bör göras om det skulle hända mig något. Jag är väldigt tacksam över mina arbetskamrater som mer än gärna hjälper till och ställer upp/tar över mina arbetsuppgifter om jag exempelvis skulle behöva ta en liten paus för att justera insulinmängden.

Att det finns både för- och nackdelar i oregelbundna arbetstider är ett faktum. När jag började arbeta skiftgång för sju år sedan krävdes en viss anpassning, men än så länge väger fördelarna upp nackdelarna. Jag gillar varierande arbetstider, får högre lön och mer ledighet där jag lättare kan utöva intressen som att resa, fiska och vara ute i naturen som i sin tur påverkar mitt blodsocker positivt. Under längre ledigheter kan jag koppla av och hämta kraft + att min sambo arbetar skift vilket gör att vi får mer kvalitetstid tillsammans eftersom jag själv kan planera vilka arbetspass jag vill ta. När man arbetar skiftgång (speciellt som sjuk) är återhämtning under de lediga dagarna väsentlig och jag tycker det är extra viktigt att gå på hälsokontroller och gärna berätta om vad och hur man arbetar, diabetessköterskan och läkaren kan då hjälpa till att prova ut den bästa behandlingen i förhållande till de olika arbetspassen för just dig. Vården är ett yrke som självklart kräver att personal arbetar skiftgång för att verksamheten ska fungera dygnet runt och så länge jag tycker det är roligt och mår bra av att arbeta skiftgång kommer jag att fortsätta gör det!

Blogg: cnylund.se
Instagram: carolanylund

 

Carola

×

Share this