Testa något nytt | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Testa något nytt

Det behöver finnas tydliga fördelar innan jag byter ut något av mina hjälpmedel och Freestyle Libren var den första uppdateringen som jag med glädje omfamnade. Som med alla riktigt bra innovationer så kan det vara svårt att påminna sig om vardagen innan den.

Jag kan inte bjuda på siffror som bevisar hur den förbättrat mina värden, men med all säkerhet har den tillfört enormt mycket värde till mig, enkelhet och livskvalité. Jag har stormtrivts med Libren. Det är ett verktyg värt att hylla, men som jag har nämnt tidigare är min diabetes allt annat än statisk. 

För mig är det viktigt att hjälpmedel inte blir en addition, något ytterligare jag behöver hålla koll på. Libren ersatte ett pussel av stickor, spetsar och mätare. Istället bär jag bara en smidig sensor som interagerar med telefonen som jag ändå har med mig. Fenomenal som den är, så är Libren inte fulländad. Föränderlig som jag är så uppstår behov av nya funktioner.

Jag ser en stor trygghet i att känna min egen kropp. Men lika tydlig som den tryggheten kan vara, är otäckheten i känslan av att någonting ändrats - utan att jag riktigt hunnit förstå. Den kan vara fråga om exempelvis insulinkänslighet (som kan variera en del men också vara någorlunda förutsägbart), men också sensationen av högt eller lågt blodsocker. Det senare är ett viktigt exempel för min trygghet, jag vet hur det känns när jag är låg/hög. Jag vet att jag vaknar när blodsockret når onormala ytterligheter, men det kan tydligen också ändras.

Under en period med ändringar i träningen, andra matrutiner och viktnedgång hade man kunnat vänta sig pressade värden. Det var jag nog beredd på. Desto mer alarmerande var att det inte kändes som det jag var beredd på. Känsligheten för lågt blodsocker kan försvagas lite om kroppen får vänja sig att ligga lågt, enligt min erfarenhet. Det här var däremot snäppet värre. Efter att jag gått och lagt mig med marginal för att kunna klara nattens sjunkande trend vaknade jag svag och desorienterad, några gånger för mycket. Librens diagram avslöjade med en rödfärgad ”flatline” att jag varit ungefär så låg som mätaren tänkte visa, under flera timmar - sovandes. Jag som brukar vakna med stresspåslaget i kroppen, sov nu genom natten och fick betala det under följande dag istället. Det kanske låter skönt att få sova men det är INTE eftersträvansvärt i detta sammanhang. 

Så, jag kan inte längre räkna kallt med att vakna när jag borde. Och min Libre, som i efterhand talar om för mig när jag borde ha vaknat, har inte förmågan att hjälpa mig göra det. Vilket känns lite dumt. Ungefär så uppenbart behöver det vara innan jag börjar spana efter alternativ... Efter att förklarat problematiken för min sköterska blev det än mer uppenbart att prova CGM med larmfunktion. Jag fick chansen att låna förra generationens Dexcom G4, som kanske inte stod högst upp på önskelistan - men den har larm. En testperiod kräver nog alltid mer uppmärksamhet än att hålla sig till beprövade verktyg. Jag förstår varför det inte låter särskilt lockande. När du väl tagit tag i det väntar däremot många möjligheter att lära sig, vilket är till nytta oavsett om du går tillbaka till ditt vanliga. Upplevelserna jag hade kommer bli ämne för kommande, mer konkreta, inlägg. Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att det läggs mycket energi på att förbättra de verktyg som vi som diabetiker förlitar oss på. Och visst ser vi framsteg?!

Oavsett vad man tycker är det som med allt annat, du måste investera lite engagemang om du vill påverka utvecklingen. För att påverka krävs det inte att du kommer med färdiga lösningar. Genom att vara nyfiken, engagerad och ställa frågor kan vi hjälpa varandra att ta nästa steg. Exempelvis när jag lyckades ställa till med något som fick sköterskor, allmänläkare, företaget Dexcom och hela diabetesenheten på NUS att fundera på något ovanligt. Jag tror inte att jag var den enda som lärde mig något de dagarna, men mer om detta kommer. Om det känns som att du har fullt upp att etablera en bra vardag att utgå ifrån så förstår jag. Det är olika för alla och jag hoppas att det är en fas du reder ut. Tillsvidare kan du hänga med här och kanske få en idé som hjälper dig på vägen.

Andreas

×

Share this