Andreas - Vår nya bloggare! | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Andreas - Vår nya bloggare!

Jag har intalat mig att jag fick min diagnos i perfekt ålder. Tillräckligt ung för att omställningar i livet kunde ske rätt odramatiskt, det mesta ansvaret låg ju trots allt på mina föräldrar, men mogen nog att ta till mig kunskapen och vara medveten om de nya förutsättningarna som typ 1 diabetiker. Jag var tio år gammal och reagerade mycket på de vuxnas reaktioner runt om mig. Själv förstod jag nog inte riktigt vad som hände, men sjukhus hade hittills alltid varit lite läskiga

Jag har intalat mig att jag fick min diagnos i perfekt ålder. Tillräckligt ung för att omställningar i livet kunde ske rätt odramatiskt, det mesta ansvaret låg ju trots allt på mina föräldrar, men mogen nog att ta till mig kunskapen och vara medveten om de nya förutsättningarna som typ 1 diabetiker. Jag var tio år gammal och reagerade mycket på de vuxnas reaktioner runt om mig. Själv förstod jag nog inte riktigt vad som hände, men sjukhus hade hittills alltid varit lite läskiga.

Mitt namn är Andreas Vikström och lite drygt 10 år senare upplever jag sjukhus betydligt mindre läskiga. Jag har under mina tio år som diabetiker uppfyllt många av de drömmar som tioåriga jag såg gå upp i rök. Om jag minns rätt så var jag inlagd på sjukhuset i Sunderbyn under knappt två veckor. Vad jag med säkerhet minns är de härliga människorna där, sköterskor, läkare, personalen på lekterapin och andra ungdomar inne på barnavdelningen. Jag minns också rädslan hos min tre år äldre syster, som nog var störtsäker på att hon själv skulle få diagnosen. Jag minns hur mina föräldrar började prata om att deras son blivit sjuk. Jag har aldrig känt mig sjuk. Idag pluggar jag på universitet och har nyligen avslutat min första säsong i Hockeyallsvenskan.

Att jag som typ 1 diabetiker nekas i dörren vad gäller t.ex. låneskydd eller körkortstillstånd för högre behörigheter känns förlegat. Visst är det bra att sjukdomen fått mer uppmärksamhet de senaste åren, men ofta upplever jag att det målas en mörk bild i syfte att öka medvetenheten om allvaret med diabetes via mainstream media och galor. Det tjänar säkerligen sin agenda men det finns så många andra perspektiv. Det är nog många med mig som inte känner att det vi behöver höra är vad vi inte klarar av. Anledningen att jag sitter och skriver det här är en växande nyfikenhet för alla liv som går att leva som ”etta”. Hockeyspelare är bevisligen fullt möjligt. Jag har mitt perspektiv och mina erfarenheter, förhoppningsvis kan jag nå ut och på något sätt få kontakt med andras historier och erfarenheter.

Den här bloggen är en start. På denna plattform kommer jag först och främst dela med mig av det jag lärt mig och vad jag upplever. Jag tror vi har mycket att lära av varandra och kanske kan jag också hjälpa till att sprida andras historier. Hoppas du vill hänga med!

 

Andreas

×

Share this