Min historia | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Min historia

Här kan du läsa om personer som på olika sätt inspirerar och bidrar till en högre kunskap om diabetes. Deras historier uppmuntrar, berör och upplyser. Alla artiklar belyser områden som på olika sätt är aktuella för personer som lever med diabetes eller dess anhöriga. 

din historia small


Klicka på namnen nedan för att läsa artiklarna


 • Filippa startade en podd om hur det är att leva med diabetes
  Filippa startade en podd om hur det är att leva med diabetes

  24 november 2020

  Filippa Jartén, 23 år, har levt med typ 1-diabetes sedan ett och ett halvt års ålder. Under åren har hon stött på många fördomar och okunskap om sjukdomen. För tre år sedan startade hon tillsammans med Sandra en podcast om hur det är att leva med diabetes, som i dag heter Tre liv med diabetes.
  - Vi vill dela med oss av våra erfarenheter om sjukdomen, öka kunskap om diabetes och ge stöd till andra, säger Filippa.

 • Den 14 november är det Världsdiabetesdagen
  Den 14 november är det Världsdiabetesdagen

  12 november 2020

  Den 14 november varje år är det den internationella diabetesdagen, Världsdiabetesdagen. Det är en dag för att uppmärksamma diabetes och alla de människor som lever med sjukdomen.
  Diabetes Wellness Sverige stödjer forskningen kring diabetes där önskan är att i framtiden hitta ett botemedel, och har delat ut ett forskningsanslag på 2 miljoner till bland annat professor Patrik Rorsman, för hans projekt ”Pathophysiologycaemia risk in insulin-treated diabetes patients:more than the sum of the parts? Typ 1 diabetes”.

 • Niklas Ekstedt om vikten att äta mer grönt
  Niklas Ekstedt om vikten att äta mer grönt

  27 oktober 2020

  För krögaren, kocken, programledaren och restaurangägaren Niklas Ekstedt startade matintresset i tidig ålder. När han bodde i Järpen som ung gick han restaurangskolan i Åre och som 21-åring öppnade han sin första restaurang i Helsingborg.
  - Jag tyckte att de hade bra mat och bra råvaror i Helsingborg och mina föräldrar bodde där då också och kunde samtidigt stötta mig, säger Niklas.
  Nu är han aktuell med en ny bok, som han har skrivit tillsammans med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart, Happy Food Green, där de beskriver vikten av att äta mycket grönt för att behålla hälsan.

 • Kent’s skrivande är hans ”medicin”
  Kent’s skrivande är hans ”medicin”

  08 oktober 2020

   År 2003 fick Kent Lundholm diagnosen typ 2-diabetes, vilken utlöstes av stark stress i kombination av att han gått upp mycket, och snabbt, i vikt. Stressen kom från två håll.
  - Jag är Övre Norrlands sjukaste författare, säger Kent.

 • Linda fick diagnosen typ 2-diabetes, men hade typ 1-diabetes
  Linda fick diagnosen typ 2-diabetes, men hade typ 1-diabetes

  15 september 2020

  Sommaren 2017, när Linda Juhlin skulle fylla 42, hade hon en enorm törstkänsla.
  - Jag kunde dricka en liter vatten, och efter fem minuter var jag törstig igen, säger Linda.
  Väl inne på vårdcentralen kunde läkaren konstatera att Linda hade typ 2-diabetes, som en månad senare visade sig vara typ 1.

 • Ann har lärt sig leva med ett galopperande blodsockervärde
  Ann har lärt sig leva med ett galopperande blodsockervärde

  01 september 2020

  När Ann von Liewen var 14 år och hade tillbringat sommaren med sin mamma på landet och druckit mycket samt gått ner i vikt förstod hennes mamma att något inte var som det skulle. Hennes mamma kontaktade då en läkare som hon kände som hänvisade dem till Hässleholms lasarett.
  - Jag hade då alldeles för högt blodsockervärde, fick diagnosen typ 1-diabetes och blev inlagd direkt, säger Ann.

 • Stellas Omnipod gav henne och familjen Beutler mer frihet
  Stellas Omnipod gav henne och familjen Beutler mer frihet

  18 augusti 2020

  När Dan Beutlers dotter var ett och ett halvt år och blev orkeslös samt var trött förstod Dan och hans fru att något inte var som det skulle. De åkte då in till sjukhuset där läkaren skickade hem dem.
  - Läkaren sa att ”Det här är bara någon infektion”, säger Dan.
  När magen svullnade upp på Stella åkte de in igen akut till sjukhuset. Det visade sig då att hennes blodsockervärde låg på över 40.

 • Vikten av att ta sin diabetes på allvar
  Vikten av att ta sin diabetes på allvar

  04 augusti 2020

  När Marjaana hade känt sig trött under en längre period, gick hon till sin vårdcentral för att kolla vad det var för fel. Hon fick då beskedet att hon hade typ 2-diabetes. Läkaren skrev då ut Metformintabletter som hon började ta, men slutade med dem bara efter någon vecka.
  - I och med att diabetes inte är en synlig sjukdom och jag inte mådde märkbart bättre, slutade jag med Metformin, säger Marjaana.
  År 2015 blev vändpunkten för henne då hon fick en dubbelsidig lunginflammation.

 • Artur bytte livsstil när han fick beskedet om sin diagnos typ 2-diabetes
  Artur bytte livsstil när han fick beskedet om sin diagnos typ 2-diabetes

  14 juli 2020

  När Artur Ringart var i 30-årsåldern hade han för högt blodtryck och fick börja äta blodtryckssänkande medicin. Cirka 20 år senare visade det sig att han hade typ 2-diabetes.
  - När jag fick beskedet ändrade jag min livsstil gällande både mat och motion, säger Artur.

 • Som anhörig till en diabetiker är det viktigt att finnas där
  Som anhörig till en diabetiker är det viktigt att finnas där

  25 juni 2020

  BM Sundin har levt med diabetes tätt inpå sig större delen av sitt liv, som anhörig med en son med typ 1-diabetes samt haft elever och människor i närheten av henne med sjukdomen.
  - Jag har alltid haft en ständig oro som mamma för min son med typ 1-diabetes, där det finns så stor okunskap om sjukdomen, säger BM.

 • Leenas tuffa resa med diabetes
  Leenas tuffa resa med diabetes

  02 juni 2020

  Leena fick sin diagnos typ 1-diabetes när hon var 14 år. Det var i samband med att hon var inne på sjukhuset för sin öroninflammation, som det uppdagades att hon hade diabetes.
  - Jag har varit öronbarn sedan jag föddes och var inne minst en gång i månaden på sjukhuset för öroninflammation och blev då en så kallad inflammationsdiabetiker, säger Leena.

Banner

Stöd vårt arbete i kampen mot diabetes?

Ditt stöd gör vårt arbete möjligt.

Ge en gåva
Dela

×

Share this