Min historia | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Du är här

Min historia

Här kan du läsa om personer som på olika sätt inspirerar och bidrar till en högre kunskap om diabetes. Deras historier uppmuntrar, berör och upplyser. Alla artiklar belyser områden som på olika sätt är aktuella för personer som lever med diabetes eller dess anhöriga. 

din historia small


Klicka på namnen nedan för att läsa artiklarna


 • Mikael fick inga symtom som visade på att han hade diabetes
  Mikael fick inga symtom som visade på att han hade diabetes

  26 maj 2020

  När Mikael Härdig, 44 år, fick hjärtinfarkt för fyra år sedan, uppdagades det att han även hade diabetes. Först trodde läkarna att han hade typ 2-diabetes som sen visade sig vara typ 1-diabetes.
  - Jag hade inte upplevt några klassiska symptom på diabetes överhuvudtaget, säger Mikael.

 • För det mesta är livet guld och gröna skogar för Hasse ”Kvinnaböske”
  För det mesta är livet guld och gröna skogar för Hasse ”Kvinnaböske”

  13 maj 2020

  Spelemannen Hasse ”Kvinnaböske” Andersson har levt med typ 2-diabetes i 30 år. Med ett hektiskt liv på turnéer och spelningar ute i landet, med oregelbundna tider, blir hälsan inte alltid omhändertagen på bästa sätt. När Hasse blev törstigare och drack otroligt mycket förstod han att något inte var som det skulle.
  - Jag var då på en viktskola, där jag skulle gå ner i vikt, då vi kollade mitt blodsocker, som visade sig var alldeles för högt, säger Hasse.

 • Maria har alltid varit öppen med sin diabetes
  Maria har alltid varit öppen med sin diabetes

  06 maj 2020

  När Maria Larsson var sex år och satt på diskbänken och drack mycket vatten förstod hennes mamma att något inte var som det skulle. Hennes mamma tog då med sig Maria till Vårdcentralen, där de kunde konstatera att hon hade alldeles för högt blodsockervärde, och fick diagnosen typ 1-diabetes.
  - Jag fick ligga inne på sjukhuset i tre veckor och fick börja ta mina egna sprutor direkt, säger Maria.

 • En sensor på armen skulle underlätta för Anja
  En sensor på armen skulle underlätta för Anja

  27 april 2020

  För tio år sedan fick Anja Perälä, 68, diagnosen typ 2-diabetes. Hon var då inne på vårdcentralen för att hon trodde hon var laktosintolerant. De tog då samtidigt ett blodsockervärde på henne, som var alldeles för högt.
  - Jag hade då märkt att jag ofta var hungrig och tog gärna en smörgås på kvällen, men kopplade inte det till diabetes, säger Anja.

 • Lena känner sig trygg med sina pennor
  Lena känner sig trygg med sina pennor

  20 april 2020

  Lena har levt med typ 1-diabetes sedan hon var 11 år. Det var i samband med att hennes farmor reagerade på att hon drack kopiösa mängder som hon misstänkte att något inte var som det skulle. Hennes farmor bad då hennes mamma att kolla upp det. Väl inne på vårdcentralen fick hon då kissa på en urinsticka då de kunde konstatera att Lena troligtvis hade typ 1-diabetes.
  - Men jag fick inte komma in på Akademiska i Uppsala förrän efter tre dagar, säger Lena.

 • Hur Linnea handskas med sitt blodsocker
  Hur Linnea handskas med sitt blodsocker

  09 april 2020

  28-åriga Linnea har haft diabetes sedan 10 år tillbaka. Hon hade precis som alla andra de klassiska symptomen med orimlig törst, kissade mycket, var väldigt trött och gick ner i vikt. Linnea somnade varje dag på lektionerna och orkade inte hålla samma nivå som tidigare på innebandy träningarna.

 • Johanna har levt med typ 1-diabetes i nästan hela sitt liv
  Johanna har levt med typ 1-diabetes i nästan hela sitt liv

  06 april 2020

  Johanna Lenback-Andersson, 41, har levt med typ 1-diabetes sedan hon var 3,5 år. Med fyra graviditeter bakom sig och ett hektiskt liv har hon hållit sin diabetes i schack. Men självklart är hon orolig nu i dessa Coronatider med tanke på att hon är i en av riskgrupperna.
  - Det är klart att jag är orolig för Corona, men jag jobbar på som vanligt och hoppas att jag ska klara mig, säger Johanna.

 • Coronavirusets påverkan på typ-1 diabetikern Sofia
  Coronavirusets påverkan på typ-1 diabetikern Sofia

  06 april 2020

  Vi pratade med Sofia Lundin som arbetar som teckenspråk- och dövblindtolk i Region Skåne. Sofia är 28 år gammal och bor i Helsingborg tillsammans med sin sambo. Hennes fritidsintressen är bland annat körsång, spinning samt att fika med hennes vänner! Sofia fick diabetes 2001 och har haft en ganska lång period då hennes blodsocker var väldigt svängigt. Idag ligger det stabilt och hon menar att det är tack vare hennes hjälpmedel som hon använder. Än så länge har hon inga komplikationer till följd av sin diabetes.

 • Malvinas tankar om Coronaviruset
  Malvinas tankar om Coronaviruset

  01 april 2020

  24-åriga Malvina Axblom har diabetes typ-1 och är student vid Lunds Universitet. Vi frågade henne hur hennes liv har påverkats av Coronaviruset och vilket budskap hon vill sprida vidare till andra diabetiker.

 • Anna har levt med typ 1-diabetes i 62 år
  Anna har levt med typ 1-diabetes i 62 år

  16 mars 2020

  Anna Fritjofson, 71 år, har levt med typ 1-diabetes i 62 år.
  - På den tiden, när jag fick det, visste inte många vad diabetes var, säger Anna.
  I dag, med all teknik, så är det inte lika omständligt att leva med sjukdomen som det var när Anna fick sin diabetes. I dag mår hon bra och hoppas att det ska komma ett botemedel inom snar framtid.

 • Roger lär andra leva ett hälsosammare liv
  Roger lär andra leva ett hälsosammare liv

  04 mars 2020

  Roger Hallstensson fick typ 2-diabetes för ett halvår sedan. Han hade dock inga typiska symtom för sjukdomen, utan det var på grund av en annan anledning som han var inne på sjukhuset, som det uppdagades.
  - Jag kände inte igen de vanliga symtomen som törst eller några andra tecken på att det kunde vara diabetes, säger Roger.

Banner

Stöd vårt arbete i kampen mot diabetes?

Ditt stöd gör vårt arbete möjligt.

Ge en gåva
Dela

×

Share this