Världshälsodagen, en dag med tema diabetes | Diabetes Wellness Sverige Hoppa till huvudinnehåll
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Världshälsodagen, en dag med tema diabetes

Världshälsodagen, en dag med tema diabetes

I samband med Världshälsodagen den 7 april hade Diabetes Wellness Sverige åter igen gratis blodsockerkoll i samarbete med Apoteket. Denna gång var det sex apotek från Piteå i norr till Ljungby i söder där du hade möjlighet att testa ditt blodsocker gratis.

Publicerade: apr 13, 2018
Dela med sig:

Diabetes är en av de stora folksjukdomarna som växer rekordartat, där diabetes typ 2 ökar mest. En av tio är i dag omedveten om att de har förhöjt blodsockervärde. Att konstant ha ett för högt blodsockervärde är skadligt för kroppen och innebär en stor risk att utveckla diabetes. I Sverige beräknas över 600 000 personer ha diabetes år 2030 om inte utvecklingen bryts.
​Diabetes Wellness Sverige samarbetade även denna gång med Apoteket med gratis blodsockerkoll, där eventet blev mycket lyckat och uppskattat. Till de sex olika apoteken kom det totalt 134 personer och testade sig där 14 procent blev hänvisade till vården. Det visar på en ökning på över 100 procents sedan samarbetet på Världsdiabetesdagen i höstas. På apoteken från Piteå i norr till Ljungby i söder erbjöds gratis blodsockerkoll i samband med Världshälsodagen, där 32 procent blev hänvisade till vården på det sistnämnda apoteket. Vilket visar att diabetes ökar samt att många är omedvetna om att de har pre-diabetes eller utvecklad diabetes.
- Flera av deltagande apotek tyckte att det var en rolig dag med många tacksamma kunder. De vill gärna göra om detta. Blodsockerkollen är en av apotekets hälsotjänster där vi kan bidra till att göra det lite enklare att må bra, säger Sanna Lindelöf, ansvarig för samarbetet på Apoteket.

Syftet med blodsockertesterna är att hjälpa människor att i tidigt skede upptäcka att de eventuellt har diabetes eller om de ligger i riskzonen för att utveckla diabetes.
- Vi ser att det är en viktig insats i samhället att informera och försöka förebygga inför den stora folksjukdomen diabetes. Vi vill på detta sätt öka medvetenheten om sjukdomen och kunna hjälpa personer som eventuellt ligger i riskzonen genom att sprida information om hur man kan förebygga att få diabetes typ 2 genom att leva ett sundare liv gällande kost, vikt och motion, säger Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig på Diabetes Wellness Sverige.

Det är viktigt att lyfta upp folksjukdomen diabetes som ökar världen över, där många personer i dag går med för höga blodsockervärden utan att vara medvetna om det. Risken att insjukna i diabetes typ 2 ökar också ju äldre du blir.

Följande apotek hade öppet för gratis blodsockerkoll fredagen den 6 april:
Apoteket Kista, Kista Galleria, entré G, Kista
Apoteket Korsvägen, Korsvägen 1, Göteborg
Apoteket Renen, Uddmansgatan 7, Piteå
Apoteket Lejonet, Storgatan 44, Luleå
Apoteket Kronan, Eskilsgatan 5, Ljungby
Apoteket Svanen, Forumvägen 12, NackaEn av kommentarerna från personalen på Apoteket Kronan, Ljungby:
- Det har varit en så rolig dag med en massa kunder som varit så tacksamma för vår blodsockermätning! Tusen tack för att vi får vara med i denna satsning! Vi är gärna med igen. Tack!

Vid en enkätundersökning vid apoteken i Stockholm, där 56 personer deltog visade det sig att 12 procent hade diabetes och 46 procent hade någon i familjen som hade sjukdomen. En tredjedel av de tillfrågade visste inte skillnaden på typ 1 och typ 2 och 50 procent trodde att man kan få diabetes genom att äta för mycket socker.
- Vi ser att det fortfarande finns en stor okunskap om diabetes samt att det är en sjukdom som har kommit lite i skymundan, fortsätter Ann Fogelberg.

Under lördagen, på just Världshälsodagen hade Diabetes Wellness Sverige även ett samarbete med Storstockholms Diabetesförening, på Rinkeby Folkets Hus, dit 59 personer kom för att testa sitt blodsocker, varav 5 procent blev hänvisade till vårdcentralen. Även detta event var än en gång ett lyckat samarbete där det fanns möjlighet till gratis blodsockerkoll samt dietister på plats att rådfråga.

- Det är även viktigt att lyfta upp diabetes i våra förorter där det i dag finns ett stort behov av kunskap om sjukdomen. I dag lever över 400 000 svenskar med diabetes och av dem har 85–90 procent typ 2-diabetes. Mörkertalet är dessutom stort då man beräknar att en av tre typ 2-diabetiker har sjukdomen utan att veta om det, tillägger Ann Fogelberg.

För ytterligare information:
Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig, Diabetes Wellness Sverige, 0707-15 99 85

Världshälsodagen infaller den 7 april varje år och är instiftad av WHO (Världshälsoorganisationen).

Dela med sig: