Ugnsbakad lax med broccoli, svartkål och vitlöksyoghurt

Laga en härlig laxrätt från Björn Frantzén's kokbok som är njutbar för dig som har diabetes.
Ugnsbakad lax med broccoli, svartkål och vitlöksyoghurt
Lax
500 g laxfilé utan skinn
1 dl salt
1 liter vatten
finrivet skal av 1 citron
1 msk olivolja
Vispa ihop salt och vatten. Skär fisken i 4 bitar. Rimma den i lagen i 8 minuter, häll av lagen och torka fisken helt torr. Låt den vila i kylen i minst 10 minuter, gärna 1 timme om det går men allra helst över natten.
Gnid in laxen med citronskal och olivolja och ugnsbaka den på 100 grader tills den har en innertemperatur på 42-45 grader. Krydda med flingsalt.
Grönsaker
400 b broccoli eller sparrisbroccoli, i buketter eller bitar
100 g svartkål
1 msk olivolja
2 tsk citronsaft
Förväll broccolin i saltat vatten i 1-2 minuter, häll av vattnet och vänd ihop med flingsalt och olivolja. Skär bort den grova stjälken på svartkålen och skär bladen i mindre, avlånga bitar. Stek kålen frasig med 1 msk olivolja i het panna i 1-2 minuter. Salta och låt rinna av på papper. Blanda broccoli och kål och smaksätt med citronsaften.
Mandel
1 dl skållad mandel
Rosta mandeln i ugnen på 180 grader i 8-10 minuter. Hacka den grovt.
Vitlöksyoghurt
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
½ citron
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk hackad persilja
Stek citronhalvan i en torr panna med snittytan neråt tills den blir gyllenbrun. Pressa ur saften i en skål. Blanda yoghurt, vitlök och persilja och smaka av med citronsaft och salt.
salt
flingsalt
olivolja
Lägg upp lax och grönsaker på tallrikar eller ett serveringsfat. Strö över mandeln och servera med yoghurtsåsen.
1 portion innehåller ca 5 g kolhydrater, de kommer främst från yoghurten och broccolin. Komplettera med kokt potatis.
Receptet är taget från ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk” från Norstedts förlag. www.norstedts.se