Sotad röding med ostronskivling, rostad blomkålskräm och forellrom | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Sotad röding med ostronskivling, rostad blomkålskräm och forellrom

Sotad röding med ostronskivling, rostad blomkålskräm och forellrom

Nu när rödingen är som finast kommer här ett recept av matentreprenören Gunnar Frykfors. Röding anses som en mycket nyttig fisk på grund av det höga innehållet av fleromättade fettsyror, det vill säga Omega 3-fetter.

Publicerat: 02 mar 2018
Dela:

Röding
600 g rödingfilé utan skinn
1 tsk salt

Skär fisken på längden. Strax innan det är dags att servera, sota fisken hårt i en torr stekpanna till cirka 40 grader innertemp.

Ostronskivling
400 g ostronskivling
1 msk matolja
25 g smör
1 tsk salt

Riv svampen i mindre bitar. Stek först i matolja, gå sedan i med smör och stek riktigt knaprig och gyllenbrun. Smaka av med salt och låt rinna av på lite hushållspapper.

Rostad blomkålskräm
600 g blomkål
1 msk olivolja
2 dl grädde
100 g smör

Dela blomkålen i mindre bitar och blanda dem med olivolja och salt. Spara några blommor till den tunt råhyvlade blomkålen cirka 1 st per person. Häll över grädden och rosta i ugnen på 150 grader, tills blomkålen är mjuk. Sila bort överflödig vätska och mixa blomkålen i blender tillsammans med smör tills den blir slät. Smaka av med salt.

Vitvinssås
2 st gula lökar hackade
150 g smör
2 dl vitt vin
2 dl god fiskbuljong
2 dl grädde
1 msk ättika
2 msk socker

Fräs löken i smör. Koka ihop med vin, fiskbuljong och grädde. Mixa snabbt med stavmixer. Sila och pressa ner såsen i en kastrull. Mixa såsen skummig med mycket kallt smör innan servering. Smaka av med ättika och socker.

Sojapärlor
½ dl tapiokagryn, koka enligt anvisningar på förpackning
2 dl soja
2 dl vatten

Blanda den kokta tapiokan med soja och vatten. Låt stå kallt och svälla någon timme.

Garnering
Bladkrasse
Fänkålsdill

Lägg fisken först på tallriken och spritsa/lägg blomkålskräm, skummad vitvinssås, hyvlad blomkål, bladkrasse, fänkålsdill på toppen tillsammans med forellrom och sojapärlor.

Gunnar kallar sig själv matentreprenör då han har startat upp en rad olika företag inom matupplevelse industrin, bland annat Rent a Chef och Foodlab Matstudio som erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar med företaget. Gunnar fick diabetes typ 1 2001 genom en matförgiftning som satte stopp på bukspottskörteln. Sedan dess och genom sitt matintresse har Gunnar laborerat mycket med mat och hur den påverkar just diabetiker och deras blodsockernivåer.

Dela med sig:
×

Share this