Snabb fiskgryta

En härlig gryta med goda tillbehör från Karolina Jansons kokbok "Hjälpredan för typ 1-diabetes". En hjälp för föräldrar, anhöriga och vänner till barn och unga med typ 1-diabetes. Fylld med matglädje, råd och tips. Allt för en enklare vardag. Beställ ”Hjälpredan” här
Publicerat:
01 jun 2018
Dela:
Snabb fiskgryta
4 portioner
1 g kolhydrater/100 g
102 kcal/100 g
- 1 stor morot, smått tärnad
- 1 paprika, tärnad
- ½ zucchini, tärnad
- 2 vitlöksklyftor, skivade
- 2 msk raps – eller olivolja
- 1 förpackning finkrossade tomater, ca 400 g
- 3 dl vatten + 2 msk koncentrerad fiskfond
- 1 påse frysta laxtärningar, 300 g
- 2 tsk torkade blandade örter
- 1 tsk salt
- nymald svartpeppar efter smak
- 1 burk skalade räkor i lag, 460 g, 220 g räkor utan lag
Vitlöksmajonnäs
1 g kolhydrat/100 g
- 1 dl majonnäs
- 1 vitlöksklyfta, riven
- ¼ krm salt
Till servering
- 4 portioner bulgur, 23 g kolhydrater/100 g eller matkorn, matvete, eller andra gryn (ungefär samma kolhydratinnehåll som bulgur)
- 150 g gröna bönor, lätt förvällda 4 g kolhydrater/100 g
Gör så här:
- Börja med att tillaga grynen enligt förpackningen.
- Rör ihop majonnäsen med vitlök och salt. Låt den vila medan du gör grytan.
- Fräs morot, paprika, zucchini och vitlök i oljan i en stor gryta utan att det tar färg.
- Tillsätt krossade tomater, vatten och fond. Låt sjuda 5 minuter.
- Lägg i laxtärningarna och låt det sjuda ytterligare 3 minuter.
- Smaka av med torkade örter, salt och peppar.
- Häll av lagen och lägg i räkorna precis före servering.
- Bjud gryn, vitlöksmajonnäs och gröna bönor till.
Tips!
- Grovt bröd smakar bra till.
- Saffran är gott i majonnäsen tillsammans med eller utan vitlök.
Läs vår intervju med Karolina Janson här
Dela med sig: