Smörstekt torsk, butternutpumpa och kantareller med saffranssoppa | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Smörstekt torsk, butternutpumpa och kantareller med saffranssoppa

Smörstekt torsk, butternutpumpa och kantareller med saffranssoppa

Tillaga en smörstekt torsk med butternutpumpa och kantareller med en härlig saffranssoppa från stjärnkocken Björn Frantzéns kokbok för diabetiker.

Publicerat: 03 nov 2017
Dela:

Torsk
500 g torskfilé
1 dl salt
1 liter vatten
1 msk neutral rapsolja
1 msk smör

Butternutpumpa
200 g butternutpumpa, i bitar
1 msk olivolja

Kantareller
100 g kantareller eller trattkantareller, rensade
1 tsk neutral rapsolja
1 msk smör
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk finhackad schalottenlök

Saffranssoppa
100 g butternutpumpa, i bitar
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, skivad
1/2 g saffran
1/2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
1 dl vispgrädde

Garnityr
12 salviablad
50 g valnötter, blötlagda över natten
25 g parmesanost, hyvlad
salt
flingsalt
neutral rapsolja
citronsaft

Torsk
Vispa ihop salt och vatten. Skär fisken i 4 bitar. Rimma fisken i lagen i 8 minuter, häll av lagen och torka fisken helt torr. Låt den vila i kylen i minst 10 minuter, gärna 1 timme och helst över natten.

Precis innan servering: Hetta upp en panna och tillsätt rapsolja och smör. Lägg i fisken och stek den frasig på båda sidor, ca 3 minuter, tills den får bra färg. Kontrollera att temperaturen är över 45 grader i mitten. Krydda med flingsalt och pressa över citron.

Butternutpumpa
Vänd pumpabitarna i olivoljan och salta. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter eller tills de fått bra färg och känns mjuka rakt igenom. Kantareller Riv kantarellerna i mindre bitar om de är stora. Stek dem i en mycket het panna tillsammans med oljan tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och vitlök och fortsätt steka kantarellerna frasiga. Salta. Plocka bort vitlöken och vänd ner schalottenlöken.

Saffranssoppa
Fräs pumpabitarna i rapsolja tillsammans med lök och vitlök i några minuter. Tillsätt saffran och vin och koka tills vätskan nästan försvunnit. Häll i buljongen och koka tills pumpan är mjuk, ca 10 minuter. Tillsätt grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt och citronsaft.

Garnityr
Stek salviabladen i en torr panna på medelvärme tills de blir frasiga, som chips. Salta.

Servering
Hyvla nötterna tunt på en vass mandolin. Lägg fisken i djupa tallrikar och häll försiktigt på soppan. Fördela pumpa, svamp, salvia, nötter och parmesan på fisken.

1 portion innehåller ca 10 g kolhydrater, de kommer främst från butternutpumpan. Komplettera med råris.

 

Receptet är taget från ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk” från Norstedts förlag. www.norstedts.se

Dela med sig:
×

Share this