Smarriga recept till mors dag | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Smarriga recept till mors dag

Smarriga recept till mors dag

Vi på Diabetes Wellness Sverige önskar alla mammor en riktigt Glad Mors Dag och bjuder på några härliga diabetesanpassade recept inför helgen.

Publicerat: 25 maj 2018
Dela:

Knaprig granatäppelsallad

1 portion

150 g kycklingfilé

20-30 g okokt quinoa (tricolor)

½ avokado

25 g granatäppelkärnor

40 g ruccola eller mixsallad

½ msk olivolja

½ msk vinäger

Salt och peppar

Tillaga kycklingen i ugnen med stektermometer till ca 70 grader. Koka quinoan enligt paketets anvisningar. Skär avokadon i bitar. Plocka kärnorna ur granatäpplet. Skär den färdiga kycklingen i bitar. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar till en vinägrett. Lägg sallad, quinoa, kyckling, granatäppelkärnor och vinägrett i en skål och rör om ordentligt.

 

Oxfilé med tillbehör

Visst kan man äta både gott och nyttigt. Välj ett av tillbehören till oxfilén. Till ratatouille och avokado- och tomatsalladen kan du även servera en potatis (t.ex. klyftpotatis) per portion.

150 g oxfilé/ person

Salt och peppar

Sätt ugnen på 150°C.

Putsa filén fri från eventuella hinnor. Lägg över i en ugnssäker form. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.

Stek i mitten av ugnen till 55-60°C innertemperatur, ca 40 minuter.

Ta ut köttet och låt vila ca 15 minuter inlindat i smörpapper. Skär köttet i skivor.

(Recept från Ica)
 

Avokado- och tomatsallad

4 portioner

2 avokador

1 rödlök

250 g cocktailtomater

4 torkade aprikoser

½ dl sötmandel

1 msk olivolja

½ msk vinäger

Skär avokadon i bitar, hacka löken, halvera tomaterna, strimla aprikoserna och hacka mandeln. Lägg allt i en skål och häll över olja och vinäger och rör om.
 

Mango- och avokadosalsa

4 portioner

600 g frusen mango

2 avokador

6 tomater

1 msk olivolja

1 msk citron

1 msk sambal oelek

Ev färsk chili till garnering

Tina mangon. Skär mango, avokado och tomater i ungefär lika stora kuber. Blanda olja, citron, sambal oelek och chili. Häll dressingen över grönsakerna och rör om.


Ratatouille

4 portioner

100 g lök

300 g zucchini

400 g paprika

2 msk olja

2 msk tomatpuré

8 tomater

Valfria örter, t.ex. provencalska

Skär lök, zucchini och paprikan i bitar. Fräs lök och zucchini i oljan. Tillsätt paprika och tomat när zucchinin mjuknat.

Blanda slutligen i valfri ört.

 

Recepten på Knaprig granatäppelsallad och tillbehören till oxfilén är hämtade ur boken: ”Bli blodsockersmart, förebygg och påverka diabetes” av Kristina Andersson. Mer info om Kristina och hennes kokböcker hittar du här

Foto: Bianca Brandon-Cox

Mors dag bild: Pixabay

Dela med sig:
×

Share this