Saffranskaka med dadlar och honungsknäck (utan tillsatt socker)

Saffranskaka med dadlar - En uppskattad kaka smaksatt med saffran! De färska dadlarna bidrar till en härlig sötma och gör kakan saftig. Grädden bidrar till en mjuk smak. Det går säkerligen bra att använda en liten springform istället för en brödform, och eventuellt göra en extra muffin på sidan om det blir för mycket smet för formen (glöm då inte att ta ut muffinsen tidigare än springformen).
Honungsknäck -Vem bakar liksom inte knäck till julen? Står det inte i lagen? Använd honung istället för sirap - toppen för honungsälskaren!
Saffranskaka med dadlar
En uppskattad kaka smaksatt med saffran! De färska dadlarna bidrar till en härlig sötma och gör kakan saftig. Grädden bidrar till en mjuk smak. Det går säkerligen bra att använda en liten springform istället för en brödform, och eventuellt göra en extra muffin på sidan om det blir för mycket smet för formen (glöm då inte att ta ut muffinsen tidigare än springformen).
5 portioner
Ingredienser
- 2 ägg
- 100 gram färska dadlar med kärnan borttagen (ca 8 stycken)
- 30-50 gram smör
- ca ½ dl vispgrädde
- 1 ½ dl mandelmjöl
- 2 msk hasselnötsmjöl (går att byta ut mot mandelmjöl)
- 2 msk riven kokos
- ca 1 - 1 ½ msk sockerersättning
- 1 msk kokosmjöl
- 1 paket saffran
- 1 tsk bakpulver
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 150 grader. Mosa dadlarna i en kastrull och häll över grädden. Värm detta under ett par minuter samtidigt som du mosar dadlarna med en sked.
-
Smält smöret.
-
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
-
Tillsätt ägg och smör. Rör sist ner dadelröran.
-
Klä en liten brödform (ca 8X18 cm) med aluminiumfolie och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-35 minuter, eller tills kakan blir fast (känn med en sticka). Låt svalna och servera skivorna av kakan med grädde!
Honungsknäck (utan tillsatt socker)
ca 40 stycken
Ingredienser
1 2/3 dl vispgrädde
2/3 dl honung
2/3 dl sockerersättning
2/3 dl mandelsplitter
2 msk rumsvarmt smör
1 krm vaniljpulver
Instruktioner
Koka upp grädde, honung, sötströ och vanilj i en kastrull. Sänk värmen och låt koka på relativt svag värme tills massan tjocknar och temperaturen når ca 125 grader. Rör om då och då. Detta tar ca två timmar. Ta bort kastrullen från plattan, tillsätt smör och mandelsplitter. Fördela i knäckformar. Låt stelna. Förvaras i kylskåp.
Recepten och bilderna är tagna från bakasockerfritt.se