Rödbetor kan motverka diabetes typ 2 | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Rödbetor kan motverka diabetes typ 2

Rödbetor kan motverka diabetes typ 2

Rödbetor kan motverka diabetes typ 2 och komplikationer av sjukdomen. Ännu bättre effekt fås när de kombineras med lingon. Både kväveoxid bildad av nitrat och antioxidanter har betydelse.

Publicerat: 23 okt 2017
Dela:

Rödbetor har visat sig kunna motverka diabetes typ 2 och i år delas Prins Daniels forskningsanslag till yngre lovande forskare ut till docent Mattias Carlström. Anslaget på sex miljoner kronor får han för att undersöka rödbetans möjligheter att minska risken för diabetes, njursvikt och hjärt-kärlsjukdom.

Det finns ett samband mellan högt blodtryck, typ 2-diabetes och njursvikt, och mycket talar för att kopplingen kan bero på så kallad oxidativ stress, det vill säga starkt reaktionsbenägna syreföreningar som skadar celler och organ, i kroppens små blodkärl.

Mattias Carlströms tes är att tillståndet kan avhjälpas med tillskott av nitrat – ett ämne som förekommer naturligt i bland annat spenat, rödbetor och ruccola.

I en klinisk studie kommer patienter med hjärt- och njursjukdom eller diabetes att dricka rödbetsjuice två gånger per dag. Carlströms forskargrupp mäter därefter bland annat hur dieten påverkar blodtryck, njurfunktion och insulinkänslighet. Om studien faller väl ut kan det innebära att rödbetsjuice läggs till som behandling, eller rent av ersätter läkemedel som både är kostsamma och kan ge biverkningar.   
Andra nitratrika livsmedel, förutom rödbetor, är; spenat, bladsallat, fänkål och grönkål.

Rödbetor och lingon förbättrar värdena på blodsocker och blodfetter

Rödbetor innehåller, förutom nitrater och olika näringsämnen, också antioxidanten betalain. Antioxidanter motverkar för höga halter av fria radikaler som annars kan orsaka oxidativ stress. Studier har också visat att de har positiv effekt på blodfetter och blodsocker. Dessutom gynnas processen i kroppen där nitrat omvandlas till kväveoxid.

Lingon och andra bär och frukter är rika på antioxidanter. I studier har vissa antioxidanter i lingon brutit insulinmotståndet vid diabetes typ 2 bättre än medicinen Metformin. Lingon har också gett goda värden på blodsocker, kolesterol och vikt i försök med möss som fått äta en kost med mycket fett.

Källa: hjart-lungfonden.se; rödbetsjuice.se

Dela med sig:
×

Share this