Moussaka

Den här rätten gillar alla, garanterat! Receptet är taget ur kokboken "Sockerfria kokboken: 111 enkla och läckra recept" skriven av Bitten Jonsson och Pia Nordström. Boken kan du köpa här.
6 portioner
2 auberginer
Kokosolja
500 g nöt, fläsk – eller lammfärs
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
Smör
2 msk tomatpuré (finns på tub)
1 tsk sambal oelek
Oregano, salt
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl majonnäs
2-3 dl riven stark (och fet) ost
Skiva auberginerna på längden, cirka en cm tjocka skivor. Lägg på bakpapper på en plåt. Pensla skivorna med kokosolja och sätt in i ugnen tills de blir lite bruna.
Hacka under tiden löken och vitlöken och låt svettas i smör i stekpannan. Tillsätt färsen och bryn. Blanda i tomatpurén. Krydda och häll över grädde. Låt puttra en stund och häll på lite vatten om det blir för torrt.
Smörj en ungsform med kokosolja och lägg i aubergineskivorna. Täck med köttfärsröran.
Vispa äggen och blanda med majonnäs och riven ost. Fördela röran överst i formen.
Sätt in i ugnen tills gratängen fått fin färg och låt den stå till sig lite 5-10 minuter före servering.
Läs även vår intervju med Bitten Jonsson HÄR.
Läs även Så farligt är socker.