Ljummen quinoasallad med aubergine och halloumi och en härlig pannacotta | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Ljummen quinoasallad med aubergine och halloumi och en härlig pannacotta

Ljummen quinoasallad med aubergine och halloumi och en härlig pannacotta

Vi på Diabetes Wellness Sverige önskar er en trevlig helg och bjuder på två härliga recept inför helgen.

Publicerat: 13 jul 2018
Dela:

Ljummen quinoasallad med aubergine och halloumi

Kolhydrater per portion: ca 60 gram, av vilka ca 15 gram är fibrer.

Detta är en supergod middagssallad som är rik på näringsämnen och mättar bra. Halloumi är ett suveränt och proteinrikt tillskott till vegetariska middagsrätter. Den innehåller hela 22 gram protein per 100 gram ost. Halloumi är en färskost från Cypern som tillverkas av ko-, get- och fårmjölk och kryddas med mynta. Halloumi kan ha massor av smak och är ett fantastiskt tillbehör. Quinoa kan också bytas ut mot fullkornsris eller linser.

Ingredienser Receptet ger 3 portioner.

Sallad

* 1 sötpotatis

* 1 rödlök

* 3 morötter

* 1 aubergine

* 1 persiljerot

* En näve gröna bönor

* 1 dl torr quinoa

* 1 burk med stora vita bönor (ca. 240 g)

* Två rejäla nävar ruccola

* Olivolja

* Salt och peppar

* 200 g halloumi

Dressing

* 1 msk tahini (sesampasta)

* 1 msk olivolja

* Saften av 1/2 citron

* 1 tsk balsamicovinäger

* Salt och peppar

Gör så här Dela grönsakerna i lagom stora bitar och ugnsstek dem vid 220 grader i 20-30 minuter. Koka upp de gröna bönorna i lättsaltat vatten, och koka quinoa i den dubbla mängden vatten.

Lägg ruccola, vita bönor och de varma grönsakerna i en salladsskål. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och vänd ner i salladen eller servera vid sidan av.

Dela halloumiosten i cirka 1 cm tjocka skivor, och stek dem i en torr stekpanna tills båda sidorna är gyllene och frasiga.

Tips! Om du vill minska kolhydratinnehållet i salladen kan du byta ut sötpotatis och morötter mot ugnsbakad squash och paprika. Salladen är även ett läckert tillbehör till kött, fisk eller kyckling.

 

Receptet är taget från livetochdiabetes.se (Hanna Fjeldheim Dale)

 

Pannacotta och yoghurt

Kolhydrater: 23 gram per 100 gram

Pannacotta är en italiensk dessert med grädde, vanilj och socker. Det är enkelt att tillaga en variant som smakar lika gott, men med bättre näringsinnehåll och mindre socker. Yoghurten ger en fräsch smak och bidrar med goda och viktiga näringsämnen.

Ingredienser Till 2-4 portioner

* 3 gelatinblad

* 1 ½ dl grädde

* ½ dl gammaldags mjölk (med en fetthalt på minst 3,5 %)

* 1 vaniljstång

* 45 g Sukrin Gold

* 55 g agavesirap (ev. annan sötning)

* 2,5 dl turkisk yoghurt, naturell

Gör så här:

* Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

* Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk och sukrin. Koka upp och låt dra på svag värme i cirka tio minuter. Rör runt emellanåt.

* Ta bort kastrullen från plattan, krama ut vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta i gräddmjölken. Rör ner agavesirap och yoghurt.

* Häll upp i lämpliga formar (ta bort vaniljstången) och placera svalt tills massan har stelnat.

Mindre kolhydrater i turkisk yoghurt Turkisk yoghurt (som för övrigt produceras i Sverige) innehåller mer fett och lite färre kolhydrater än vanlig naturell yoghurt. Många med diabetes upplever att de har bättre kontroll över blodsockret när de äter mer fett på bekostnad av kolhydraterna, och därmed kan denna yoghurt vara ett bra alternativ.

Mycket socker i smaksatt yoghurt Det är alltid bäst att välja naturell yoghurt, oavsett vilken typ man väljer. Naturell yoghurt innehåller endast mjölk/grädde och yoghurtkultur (bakterier). Smaksatt yoghurt innehåller oftast mycket socker och andra tillsatsämnen. Om du vill ha en lite sötare yoghurt kan du till exempel röra ner lite söta bär.

Receptet är taget från livetochdiabetes.se (Hanne Storhaug-Jensen )

Foto: Roche

Dela med sig:
×

Share this