Lax, forellrom och rökt sidfläsk på dinkel- och blomkålslangos | Diabetes Wellness Sverige
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Lax, forellrom och rökt sidfläsk på dinkel- och blomkålslangos

Lax, forellrom och rökt sidfläsk på dinkel- och blomkålslangos

Tillaga en festlig förrätt med lax, forellrom och rökt sidfläsk på dinkel- och blomkålslangos från stjärnkocken Björn Frantzéns kokbok för diabetiker.

Publicerat: 29 dec 2017
Dela:

Björn Frantzén bakar langos på dinkelmjöl och riven blomkål. Finessen är att dinkel har ett högre proteinvärde samtidigt som kolhydratvärdet är lite lägre.

40 kolhydrater

Langos
50 g kall kokt blomkål, puread
25 g havregräddfil
75 g vatten
10 g färsk jäst
1 tsk salt
210 g fullkornsdinkelmjöl
2–3 dl olja att fritera i

Lax och forellrom
200 g varmrökt lax, bruten i mindre bitar
50 g forellrom

Tillbehör
100 g rökt sidfläsk, strimlat
1 rödlök, finhackad
2 msk skuren gräslök
1 dl havregräddfil

Langos
Blanda ingredienserna i en köksmaskin och kör i 15 minuter. Låt degen jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, 30–45 minuter. Kavla ut degen så den blir ca 1/2 cm tjock och stansa ut rundlar, ca 10 cm i diameter. Låt jäsa upp till dubbel storlek, 30–45 minuter. Nagga rundlarna med en gaffel. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera langosen 2–3 minuter per sida. Lättast blir att använda 2 gafflar när man vänder och tar upp dem. Lägg på papper så att fettet rinner av.

Tillbehör
Stek fläsket i en torr stekpanna, men inte för länge. Låt rinna av på papper.

Servering
Lägg lax, rom, sidfläsk, lök och gräddfil på langosbröden och ät dem med händerna.

1 portion innehåller ca 40 g kolhydrater, de kommer främst från dinkelmjölet.

 

Receptet är taget från ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk” från Norstedts förlag. www.norstedts.se

Dela med sig:
×

Share this