Lasse Åberg, Caroline af Ugglas, Pontus Platin, Mathias Kärnlund, Max Alm-Norell, Leif Zetterling med flera skänker konst till förmån för viktig diabetesforskning | Diabetes Wellness Sverige Hoppa till huvudinnehåll
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Lasse Åberg, Caroline af Ugglas, Pontus Platin, Mathias Kärnlund, Max Alm-Norell, Leif Zetterling med flera skänker konst till förmån för viktig diabetesforskning

Lasse Åberg, Caroline af Ugglas, Pontus Platin, Mathias Kärnlund, Max Alm-Norell, Leif Zetterling med flera skänker konst till förmån för viktig diabetesforskning

Den 21 september är det åter dags för Diabetes Wellness Sverige att i samarbete med Metropol Auktioner slå upp dörrarna till det återkommande vernissagen inför den årliga konstauktionen "A(u)ktion! - Konst i kampen mot diabetes" till förmån för diabetesforskningen. I år medverkar 38 konstnärer inom olika genrer från klassiska oljemålningar till urban-graffiti där 14 av konstnärerna har skänkt sina konstverk för andra året i rad. Konstauktionen ligger uppe för budgivning 13-24 september.

Publicerade: sep 13, 2018
Dela med sig:

För tredje året i rad bidrar kända konstnärer och kändisar med sina verk inför den kommande konstauktionen den 24 september till förmån för diabetesforskningen. Den 21 september är det vernissage inför konstauktionen, A(u)ktion! - Konst i kampen mot diabetes. Intäkterna från auktionen går oavkortat till Junior Diabetes Wellness Grant. Junior Diabetes Wellness Grant är ett forskningsanslag på 200 000 kronor utformat för att finansiera mindre projekt från unga, lovande forskare i Sverige som är i början av sin karriär och som strävar efter att göra ett livsförändrande genombrott inom diabetesforskningen. I år är det hela 46 konstverk som finns att buda på inför den kommande auktionen, där 14 av konstnärerna har skänkt tavlor för andra året i rad. Budgivningen är öppen 13-24 september.
- När vi fick frågan om att tillsammans med insamlingsstiftelsen Diabetes Wellness Sverige arrangera en auktion i kampen mot diabetes var det rätt självklart för oss att engagera oss. Diabetes är en folksjukdom som det fortfarande råder en hel del missförstånd och okunskap kring och om vi kan vara med och bidra till upplysning och dessutom medel till forskning kring sjukdomen så gör vi gärna det. Jag tycker att det är fantastiskt med alla intressanta och häftiga verk som konstnärerna bidragit med till auktionen. Tänk att kunna hänga en urläcker tavla hemma på väggen och dessutom, som en extra bonus, veta att du på kuppen skänkt hela inköpsslanten till diabetesforskning, säger Jani Andersson, VD på Metropol Auktioner.

Mathias Kärnlund, som för tredje året i rad finns med bland konstnärerna tillägger:
- ”Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon.”
Andra citat av konstnärerna är;
- "Forskning för bättre sjukvård och nya behandlingar är något som ligger mig varmt om hjärtat. Det är en ära att få vara med och bidra med min konst till ett så viktigt ändamål.", Alison de Mars.
- "Jag är med för att det finns inget bättre än att gå och lägga sig med gott samvete. Man bör hjälpa till överallt där man kan. Jag har dessutom många vänner och familj som har diabetes.", Caroline af Ugglas.
- "Ingen kan göra allt men många kan göra något. Det är en ära för mig att återigen vara med och bidra till forskning för att bekämpa folksjukdomen diabetes.”, Maria Krull.
- ”Det känns viktigt att stödja forskningen kring diabetes och hjälpa till att öka kunskapen om sjukdomen eftersom så många i Sverige drabbas.”, Pontus Platin.
- "Det är nog inte så många som känner till denna livshotande sjukdom, och då behövs varje krona om hjälpmedlen ska bli ännu bättre. Mer pengar, mer forskning och bättre hjälpmedel.", Cecilia Ljungdell.
- "Det är en ära att kunna stödja forskningen med min konst i kampen mot diabetes. Mer forskning behövs på området, så de människor som är drabbade av diabetes kan få ett friskare och lättare liv.", Christina Roos.
- "Min kusin lever i dag tack vare en insulinpump, men det har varit väldigt nära ögat allt för många gånger. Därför hoppas jag, och framförallt min kusin och alla andra med diabetes, att det går att forska fram något som botar sjukdomen och inte bara håller den någorlunda i schack.”, Daniel Lundvall.
- "Att hela tiden vara på sin vakt, mot sig själv. Sedan har jag mött sjukdomen genom min tidigare yrkesbakgrund, där en annan människas integritet förminskas på grund av sjukdomen. Det är något jag har tänkt på mycket. Att tappa dom självklara valen när det gäller möten med andra människor. Jag kan tänka mig att man känner sig väldigt utlämnad när dessa val försvinner. Samtidigt är detta en stor sjukdom i Norden. Därför väljer jag att delta i konst auktionen, jag tror nog att vi alla känner någon som har diabetes.", Daniel Törneberg.
- "För mig var det självklart att skänka en tavla till auktionen eftersom jag betraktar diabetes som en allvarlig sjukdom där det är viktigt att både bedriva forskning och att bedriva ett aktivt informationsarbete. Det senare eftersom jag tror att det till stor del är en välfärdssjukdom som är orsakad av våra kost- och hälsovanor. Inte minst diabetes i relation till hjärt- och kärlsjukdomar hos äldre är en viktigpusselbit.", Hans Persson.
- "När jag fick se att man genom sin konst kunde hjälpa till att samla in pengar till diabetesforskningen så var det självklart för mig att delta.
Min man har diabetes typ 1 och jag ser vilken kamp det har varit för honom genom livet, och kan man underlätta för nästa generation med bättre och effektivare metoder så är ingen gladare än jag.”, Mia Älegård.
Fler citat hittar du HÄR.

- Vi är mycket glada att intresset har varit så stort i år så att vi har möjlighet att ge unga forskare pengar till vidare forskning av diabetes och sprida kunskap om sjukdomen, säger Ann Fogelberg, PR-och Pressansvarig på Diabetes Wellness Sverige.

Verken som kommer att auktioneras ut är gjorda av: 
Lasse Åberg, Caroline af Ugglas, Mathias Kärnlund, Daniel Lundvall, Leif Zetterling, Pontus Platin, Max Alm-Norell, Stefan Tunedal, Carina Ehlers, Pontus Wåhlström, Anders Gabrielsson, Henri Hiltunen, Hans Persson, Maria Krull, Rickard Ahl, Christina Roos, Beatrice Jansson, Tommy G Sundman, Alison de Mars, Barbara Stenman, Bezav Mahmod, Cecilia Ljungdell, Daniel Törneberg, Daniel Vandinja, Daryoush Tahmasebi, Ewa Borin, Frida Nyquist, Julia Melander, Lena Morge Holmström, Lina Forsdal, Luz Miranda, Maria Hoffman, Mia Älegård, Miranda Peilot Wallentin, Morgan Norman, Ola Arven, Yvonne Lindvall.

Öppettider vernissage: 21 september kl 17-19, visning 21-24 september kl 11-16
Plats: Metropol Auktioner, Sveavägen 116, Stockholm

Du kan följa auktionen online mellan den 13-24 september och lägga bud på: https://www.metropol.se/tema/a(u)ktion!_-_konst_i_kampen_mot_diabetes/1207

För mer information, vänligen kontakta: Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig, Diabetes Wellness Sverige, 070-715 99 85, ann@diabeteswellness.se
Jelena Minic, Eventkoordinator, 08-511 612 06, jelena@diabeteswellness.se
Jani Andersson, VD, Metropol Auktioner, 08-673 48 80, jani@metropol.se/a(u)ktion

Dela med sig: